RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Følg reglene som gjelder

Sist oppdatert:
Moss tingrett viste her om dagen at man der har humoren på rett plass. I en sak som kan overføres til jakt og jegere.

Saken var at en svenske nektet å godta en bot han hadde fått da han kjørte for fort forbi en fotoboks, refererer Moss Dagblad.

Han mente at fotoboksene ikke har noen trafikksikkerhetsmessig verdi og at de kun er en måte å innkassere penger på. Noe han ikke aksepterte.

- Selv om han skulle ha rett i dette, forandres ikke det faktum at retten må forholde seg til de reglene som faktisk er gitt, skrives det i dommen fra Moss tingrett.

Jon Hagebø (42) er født i Moss i Øsfold. Han har jobbet i norsk presse i 21 år, og har vært med i Nettavisen siden oppstarten i 1996. Først som vaktsjef, senere i sju år som sportssjef. Nå har han det redaksjonelle asvaret for Friluft.

- Jeg er født og oppvokst på Jeløy, hvor naturen ligger rett utenfor dørstokken. Vi vokste jo nærmest opp på løypestreng mellom badestranda og skauen. I alle år fikk jeg være med fatter`n på jakt og fisketurer. Det har jeg stor glede av i dag - og forsøker å overføre det til mine to barn, sier han.

Akkurat slik forholder det seg med blyhagl-forbudet som ble innført ved nyttår. Rett før jakta tok til bestemte myndighetene at det heller ikke er tillatt å ha med seg blyhagl – verken i sekken, i våpen eller i patronbelte på jakttur. Da vanker det 5000 i bot.

Til ramaskrik fra enkelte jegere. Der i gården hevdes det at det ikke er bevist at naturen skades av blyhagl. Disse dinosaurene gikk da også til det drastiske skritt å hamstre opp blyhagl i månedene før innføringen av forbudet.

En slik handling er rett og slett barnslig.

Gjentatte undersøkelser viser at alternativene til blyhagl er mer enn gode nok som erstatning, og da er det rett og slett idiotisk å tviholde på gamle fordommer.

Jakt i 2005 og framover er ikke lenger kun matauke. Det er opplevelse.

Enkelte vil hevde at prisen på bly-alternativene er for høy. Ja visst, er det dyrt å betale 12-15 kroner per skudd. Og enkelte må kanskje kjøpe inn 50-100 jaktskudd per sesong.

Men de samme jegerne synes ikke å klage over at de normalt sett tar med seg det dobbelte i brennevin og tobakk til jaktuka.

Det handler rett og slett om prioritering.

Og husk at en hobby faktisk koster penger – uansett hva man driver med. En trepakning med brukbare golfballer koster mellom 75 og 100 kroner. Er du uheldig har er pakka brukt opp allerede i vannhinderet på hull to ¿

I golf er det forbudt å bruke range-baller. Altså treningsballer som brukes på driving-rangen. Blir du tatt med i spill med slike, risikerer du livsvarig bortvisning fra banen.

Slik er det også blitt med jakta. Og vi jegere plikter å følge de gjeldende regler. Uansett hvor tåpelige enkelte måtte mene reglene er. Da får man heller bruke lovlige midler til å bekjempe reglene. Hvis man gidder å kaste bort tid på det.

Det er til det beste for oss alle.

Skitt jakt uten bly!

Diskutér saken i Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere