RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Følger i Madonnas fotspor

(Foto: Getty Images)
Sist oppdatert:
Side 2 fikk en innføring i Kabbalah i New York.

(SIDE 2): The Kabbalah Center på 155 East 48th Street i New York City er et av stedene Madonna går for å få spirituell veiledning, og jeg håper inderlig å snuble i noe blondt og veldig muskuløst idet jeg går inn dørene til «The material girls» aller helligste.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Gratis seminar
Isteden blir jeg møtt av en svært serviceinnstlillt dame som desperat prøver å stave navnet mitt korrekt. «Freeys» or «Fredious?» foreslår damen hjelpsomt, før jeg ender opp med navnelappen «Freydes» som jeg etter omstendighetene er godt fornøyd med.

En liten notis i utelivsguiden Time Out har informert meg om at også jeg kan «finne hemmeligheten til universet» på Kaballah-seminar, og det til og med gratis. Så nå står jeg her og drikker urtete med andre nysgjerrige sjeler, mens jeg forsøker å finne ut hvorfor de valgte å komme til East 48th Street for å finne «nøkkelen til det metafysiske og det fysiske mennesket». Merkelig nok nevner ingen Madonna. Det er visst heller ingen andre som lurer på hvorfor vi ikke har fått utdelt en rød hyssing til å knytte rundt håndleddet. Klok av skade etter spørsmålet om hvor sukettene er, velger jeg å spare spørsmålet om hyssingen til litt senere.

Spirituell veileder
Etterhvert blir vi vist opp i annen etasje der det er flere runde bord hvor man finner en plass, litt skriftlig materiale om Kabbalah og småkaker som ingen rører. Hvert bord har sin spirituelle veileder som har studert The Zohar på et avansert nivå. The Zohar er en kommentar til bibelen som Kabbalister mener kan gi oss «makt, beskyttelse og tilfredsstillelse i livet». Min spirituelle veileder arbeider for øvrig til daglig som interiørarkitekt.

Hovedtaleren i kveld er en lubben kruttønne fra Israel. Hun gestikulerer ivrig mens hun forteller om hvordan Kabbalah har hjulpet henne å bli mer tilfreds i livet. Slik hun legger fram Kabbalah, høres det mer ut som en form for selvhjelp enn en religion. Etter en times forelesning fra den entusiastiske damen, er jeg fortsatt ikke noe klokere når det gjelder hva Kabbalah egentlig går ut på. Damen levner derimot liten tvil om at Kabbalah hjelper deg få et bedre liv. Den siden av saken er klar.

Kabbalakurs
Det viser seg at ingenting er gratis her i livet, heller ikke spirituell visdom. Det beste er å gå på kurs for å lære av en spirituell veileder, og det koster i underkant av 3.000 kroner per kurs. Hvert kurs gjør deg i stand til å rykke opp et nivå, slik at du kan ta ett nytt, mer avansert kurs, som også koster omtrent 3.000 kroner. Deretter kan du ta et nytt kurs...

Nå skal det sies at du også kan få gratis veiledning i USA hvis du ringer 1-800-KABBALAH, og bøkene i bokhandelen er ikke spesielt dyre. Det er derimot mange av dem; en bok for Kabbalah-sex, en for å bryte avhengighet, en for deg som er født i Skyttens tegn... Kabbalah ser ut til å ha lenker til det meste innen spiritualitet, som for eksempel astrologi og meditasjon. Kabbalah er opprinnelig en av hovedretningene innen jødisk mystikk, samtidig som retningen også har bånd til mange av verdensreligionene, inkludert kristendommen.

- Jesus var Kabbalist, sier min spirituelle veileder/interiørarkitekten. Han ønsker å betrygge meg som kommer fra et kristent land om at man fint kan være både kristen og Kabbalist. Egentlig er ikke Kabbalah en religion i det hele tatt, hevder han, og gjør meg dermed enda mer forvirret. Hvis det var en ting jeg trodde jeg visste på forhånd, så var det at Kabbalah var en form for religion.

Etter et to timers seminar på The Kabbalah Center i New York, vet jeg fortsatt ikke hva Kabbalah egentlig går ut på. Jeg savner rett og slett en rød tråd. Hvor ble det av den hyssingen egentlig?

LES MER OM KABBALH HER: www.kaballah.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere