*Nettavisen* Nyheter.

Flom, ras og uvær: Disse veiene er stengt

200 innbyggere fortsatt isolert på grunn av rasfare i Sogn og Fjordane. Vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger.

30.12.19 11:00

OSLO (Nettavisen): Bygda Fresvik i Vik kommune i Sogn og Fjordane er mandag morgen fortsatt isolert på grunn av ras og rasfare. Riksvei 13 over Vikafjellet er fortsatt stengt på grunn av uvær, mens det kan bli kolonnekjøring på kort varsel på riksvei 15 over Strynefjellet.

Les også: Meteorologen: Her blir det best fyrverkerivær

Statens vegvesen klokka 10.00:

  • E134 Haukeli: Åpent
  • Rv 7 Hardangervidda: Kolonne. Kan bli stengt på kort varsel.
  • Fv 50 Aurland - Hol: Åpent
  • Rv 52 Hemsedal: Åpent. Fare for kolonne.
  • E16 Filefjell: Åpent. Fare for kolonne.
  • Rv 13 Vikafjellet: Stengt. Ny vurdering innen kl. 12
  • Fv 53 Tyin - Årdal: Åpent. Kan bli stengt.

Les også: Lastebil skrenset og ble stående på tvers av E6

Fylkesvei 5602 mellom Fresvik og Feios i Vik kommune ble stengt søndag på grunn av steinras og fare for ras. Raset er mellom 50 og 50 meter bredt, melder Sogn Avis. Ingen personer er meldt savnet, og det skal heller ikke være biler eller hus som er tatt av raset.

Klikk på bildet for å forstørre. VIKAFJELLET: Riksvei 13 Vikafjellet ved Vossadalen mandag morgen. Dette er en av fjellovergangene der været skaper utfordringer mandag.

VIKAFJELLET: Riksvei 13 Vikafjellet ved Vossadalen mandag morgen. Dette er en av fjellovergangene der været skaper utfordringer mandag. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Bygda isolert

- Geolog skal inn i området og vurdere rasfaren når det lysner av dag, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt til Nettavisen rett før klokka 09.

Rundt 200 innbyggere i Fresvik i Vik kommune er fortsatt isolert som følge av raset.

Det skal foretas en ny vurdering om veiene kan åpne klokken 12 mandag, melder Statens vegvesen.

Sognekraft meldte litt før klokka 22 søndag kveld om strømutfall på strekningen Feidje-Fresvik-Frønningen og at strømmen ikke ville komme tilbake søndag.

Også fylkesvei 5600 mellom Arnafjord og Vikøyri er stengt på grunn av fare for ras.

Klikk på bildet for å forstørre. FARE FOR RAS: Fylkesvei 5602 Fresvik - Feios var mandag morgen stengt på strekningen Vangsnes - Fresvik på grunn av steinras og fare for ras. Ny vurdering kommer mandag klokka 12, melder Statens vegvesen.

FARE FOR RAS: Fylkesvei 5602 Fresvik - Feios var mandag morgen stengt på strekningen Vangsnes - Fresvik på grunn av steinras og fare for ras. Ny vurdering kommer mandag klokka 12, melder Statens vegvesen. Foto: (Statens vegvesen)

Mannskaper fra Sognekraft kunne ikke gå inn i rasområdet søndag kveld, og en ny vurdering og forsøk på å finne feilen skal derfor gjøres mandag morgen.

Meteorologenes hadde før helga sendt ut farevarsel for mye nedbør blant annet i Hordaland og Sogn og Fjordane. Mange som skulle ut på veien i romjula fikk merke at vannet bød på utfordringer.

Flom og rasfare

Fv 5394 Dagestad på strekningen Liland - Voss bru var søndag morgen stengt på grunn av jordras.

Vannet skapte problemer blant annet i Bergen-området søndag, melder Bergensavisen. På fylksvei 5198, Nye Sædalsveien, flommet vannet over veibanen ved «Andedammen», som er et kjent flom-punkt.

Ved 09-tiden melder Statens vegvesen at Nye Sædalsveien ved Andedammen nå er helt åpen for trafikk.

Ved E39 Osvegen ved Kaland var det manuell dirigering på grunn av flom.

- Vannet er nå borte, og det er fri ferdsel, melder Vegtrafikksentralen Vest klokka 04 mandag morgen.

Uvær på fjelloverganger

Riksvei 13 over Vikafjellet var mandag morgen fortsatt stengt på grunn av uvær og flom. Ny oppdatering kommer klokka 12, melder Statens vegvesen.

På riksvei 15 over Strynefjellet mellom Oppland og Sogn og Fjordane melder Statens vegvesen at det kan innføres kolonnekjøring på kort varsel på grunn av vanskelige kjøreforhold.

Klokka 09 var det pluss 1 grad, sørvestlig sterk kuling og kraftige snøbyger over Strynefjellet.

Mandag morgen er det 2 grader, liten kuling og kraftig regn på E134 over Haukelifjell, melder Statens vegvesen.

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er åpnet, men det kan innføres kolonnekjøring på kort varsel. Det samme gjelder riksvei 7 over Hardangervidda, melder NTB.

Innstilte fergeruter

Mandag morgen melder flere fergeselskaper på Vestlandet om innstilte ruter på grunn av uvær, melder NTB. Dette gjelder blant annet hurtigbåttilbudet mellom Ålesund og Hareid der alle avgangene på morgenen foreløpig har blitt innstilt, samt mellom Molde og Vestnes. Også fergen mellom Kvanne og Rykkjem i Møre og Romsdal har vært innstilt i morgentimene.

I Trondheim blir det kjørt buss for båt ettersom hurtigbåten mellom Trondheim og Kristiansund er innstilt på deler av strekningen. Båten går derfor kun til Brekstad. Passasjerer som skal til Kristiansund må ta rutegående buss fra Trondheim, mens strekningen Trondheim-Sandstad kjøres med innleid buss, opplyser FosenNamsos Sjø.

Sendte ut oransje farevarsel

NVE utstedte før helgen et oransje farevarsel for jordskred i både Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal. Jordskredvarselet opprettholdes på samme nivå mandag, og i tillegg er snøskredvarselet for Indre Fjordane, Voss og Hardanger nå på rødt nivå, melder NTB.

Ifølge varsom.no ventes det fortsatt mye regn mandag morgen. Høye temperaturer og mye vind fører derfor til stor snøsmelting.

I tillegg er det utstedt varsel om flom, jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for deler av Trøndelag, Nordland og Sør-Troms.

Se også: Trøbbel på veier og fjelloverganger

Klikk på bildet for å forstørre. Fylksvei 5198, Sædalsveien, utenfor Bergen er fortsatt delvis stengt mandag morgen etter flommen.

Fylksvei 5198, Sædalsveien, utenfor Bergen er fortsatt delvis stengt mandag morgen etter flommen. Foto: (Statens vegvesen)

Se de siste meldingene fra landets veitrafikksentraler:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.