Gå til sidens hovedinnhold

Flomfare i åtte fylker

Torsdag kveld skal det bøtte ned på Østlandet.

NVE valgte å utvide flomvarselet fra tre til å gjelde åtte fylker. Torsdag er det fare for flom i Oppland, Hedmark, Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold, i sørlige deler av Buskerud og østlige deler av Telemark.

- Vi valgte i dag å utvide fordi meteorologenes prognoser har endret seg. Den nedbøren de varslet har begynt å følge en annen bane enn den gjorde for et døgn siden. Det er ikke spesielt uvanlig, forteller vakthavende hydrolog ved NVE, Stein Beldring, til Nettavisen torsdag.

Kommer fra Sverige
Ina Ynnesdal Sulen i StormGeo forteller til Nettavisen at det har kommet et lavtrykk inn fra Europa til Sør-Sverige, som gradvis vil komme innover Østlandet utover torsdagen.

- Det kommer fronter og nedbørsområder med dette lavtrykket. Noen av disse frontene tar med seg ganske kraftig nedbør, sier hun.

Ifølge meteorologen har det regnet ganske godt i Sverige i natt, og Stockholm opplever et nytt regnskyll i 13-tiden torsdag ettermiddag. Dette kommer Østlandet til å få smake på i kveld og i natt.

Og i Lillehammer og sørover har himmelen allerede åpnet seg, ifølge Ynnesdal Sulen.

- Nedbøren vil bare øke på utover ettermiddagen, kvelden og natten.

Ikke bare sender svenskene oss regnvær i bøtter og spann, det er også muligheter for at et og annet tordenskrall vil høres over Østlandet torsdag.

- Det var en del torden over Sverige i morgentimene torsdag, og dette kan også komme til Østlandet. Men det er bare snakk om isolerte tordenbyger som gir fra seg et og annet skrall. Det er ikke snakk om det voldsomme tordenværet Østlandet opplevde tidligere i sommer, forsikrer hun.

Østfold rammes hardest
Beldring forteller at det er Østfold som ser ut til å bli hardest rammet av nedbøren som kommer mellom torsdag og fredag.

- Men i slike situasjoner med mye lokal nedbør er det ofte veldig uforutsigbart hvor den største konsentrasjonene av nedbør faller. Selv om det ser ut til at det er i Østfold mesteparten vil falle, kan andre områder også risikere å få mye, påpeker han.

Ynnesdal Sulen opplyser at det er de nordlige områdene på Østlandet som ser ut til å slippe billigst unna.

- Hold øynene åpne
Stein Beldring råder folk som bor i nærheten av elver og vassdrag til å holde øynene åpne.

- Det er lurt å sjekke at ikke avløpsveiene er tettet igjen med løv og kvist slik at vannet renner unna når det først kommer. Det er viktig å utøve normal forsiktighet.

NVE har varslet fylkesmennenes beredskapsavdelinger, politi, brannvesen og andre berørte etater, og forventer at nødvendig opprydningsarbeid blir gjort i de aktuelle områdene.

- De som har ansvar for veier er klar over at de må etterse at vannet tas unna når det kommer. De vil sørge for at alt er i orden.

Middelflom
NVEs varsel omtaler faren som «middelflom» hvilket dreier seg om alvorlighetsnivå i forhold til hyppighet av hendelsen.

- Hvis enhver dag hvert år måler hvor mye vann som kommer, vil en etter hvert få en maksimumsverdi som er gjennomsnittet av den årlige maksimalverdien. Dette kalles middelflom, forklarer Beldring.

Denne gang er det først og fremst størst fare for middelflom i de mindre vassdragene, og siden den i tillegg er kortvarig, mener Beldring det skal mer til for at de større vassdragene skal reagere.

- Er det fare for storflom?

- Nei, ikke i den forstand at det blir veldig høye vannføringer i forhold til hva en kan vente, men det er nok helt klart noen som vil merke denne flommen.

30-40 mm nedbør
Meteorologen kan foreløpig ikke si helt sikkert hvor mye nedbør som faktisk vil komme i løpet av de neste timene, men anslår at det nok kan komme mellom 30 og 40 mm lokalt til sammen fra torsdag morgen til fredag morgen.

Hun utelukker ikke at nedbøren vil fortsette litt fredag, men påpeker at det ikke vil være snakk om de samme mengdene som ventes nå.

- Østlandet går tilbake til en værmessig veksleperiode, egentlig en sånn værtype som har vært resten av denne sommeren. Men det ser ikke ut til å bli mer flom.

- Ikke uvanlig
NVE-hydrologen, Stein Beldring, påpeker at det ikke er så uvanlig at det regner så mye på Østlandet.

- Nå er dette litt tidlig å foregripe, siden vi ikke har sett mengdene ennå, men slike større nedbørsmengder forekommer i alle fall hvert femte år.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus