Flomfare i Sør-Norge

Foto: (Scanpix)

Femårsflom på vei flere steder.

06.06.11 20:45

Mandag kveld og i morgen tirsdag er det ventet nedbør med kraftige byger og lokalt store nedbørsmengder over Sør-Norge.

Små bekker og elver vil få raskt økende vannføring, og kan nå nivået for femårsflom, melder Norges vassdrags- og energidirektorat.

NVE: - Følg med!
- Ta en sjekk rundt huset og følg med. Dersom det blir mye vann i bekker og småelver tar vannet med seg løsrøre som ligger og slenger. Når det er mye vann er det mye energi og krefter som graver og man kan få utglidninger. Og vær forsiktig med å ferdes langs elver, råder Ingeborg Kleivane i NVE.

Meldingen gjelder for Aust- og Vest-Agder, Telemark, Vestfold, Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold i perioden 6.-7. juni.

Verst i fjellstrøkene
Den største flomfaren er ventet i fjellstrøkene i Sør-Norge. Stor snøsmelting i kombinasjon med tordenvær kan føre til femårsflom mandag og tirsdag.

- Store nedbørmengder og kraftig snøsmelting kan også lokalt medføre økt fare for løsmasseskred. Dette gjelder først og fremst indre og høyereliggende strøk av Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, og Hordaland, opplyser NVE.

Kraftige byger
- Situasjonen vi har hatt et lavtrykksområde som har svevet innover Sør-Norge, så har det vært heftig tordenaktivitet på Sør- og Østlandet, hovedsakelig langs kysten og i Østfold. Det lavtrykket er ventet å trekke gradvis lenger nord. Og det er ventet torden lenger inn i landet, opplyser vakthavende meteorolog ved StormGeo, Mariann Aabrekk, til Nettavisen.

- Og det er i forbindelse med tordenaktiviteten at vi får de kraftigste nedbørsbygene. Lokalt er det ventet 40 millimeter nedbør i løpet av døgnet, sier Aarbekk.

Mens østlendingene kan vente seg korte og intensive nedbørsperioder, vil vestlendingene oppleve jevn nedbør hele det kommende døgnet.

Sjekk hvordan ditt vær blir!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.