Gå til sidens hovedinnhold

Flommen har stengt ni fylkesveier i Hedmark

Flommen er i full gang i en rekke små og mellomstore elver i Hedmark. Flere veier er stengt, og folk bes om å følge med på situasjonen.

Flommen er i full gang i en rekke små og mellomstore elver i Hedmark. Flere veier er stengt, og i Trysil har pleietrengende fått tilbud om evakuering.

Spesielt de østlige områdene på Østlandet er utsatt, og det er varslet vannføring på oransje nivå flere steder mandag og tirsdag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Oransje aktsomhetsnivå er det nest høyeste varselnivået, som betyr at bebyggelse og infrastruktur nær vassdrag er utsatt, og at myndigheter bør ha økt beredskap.

I Trysil har flere pleietrengende fått tilbud om evakuering på grunn av flommen. Hittil er én person blitt flyttet, melder Østlendingen.

– Trysilelva vokser ganske raskt, men de mindre elvene og bekkene vokser raskere, så vi har en krisestab som overvåker situasjonen, sier rådmann Jan Sævig til NRK.

En rekke veier stengt

Mandag ettermiddag etablerte også Statens vegvesen krisestab for å ta hånd om veisituasjonen, melder NRK.

– Dette gjør vi fordi det har falt veldig mye nedbør det siste døgnet, og flere fylkesveier er stengt, både i Åmot, Trysil, Vang og Hedmark, sier kommunikasjonsrådgiver Tom Fjellheim i Statens vegvesen.

Ni fylkesveier er stengt i Hedmark mandag kveld. Også riksvei 25 er stengt. Trafikanter i området bes følge med på trafikkmeldingene.

– Det er vanskelig å si om flere veier må stenges i løpet av kvelden eller ikke. Så lenge det regner er det fare for flere stengninger, så folk bør følge med på trafikkmeldingene fortløpende, sier trafikkoperatør John Slinning til NTB.

Beboere bes følge med

Statens vegvesen opplyser på sine nettsider at de følger nøye med på situasjonen ved E6 ved Vien utenfor Hamar, hvor Flagstadelva har gått over sine bredder. Om E6 stenges, blir omkjøring skiltet.

I de store elvene som Glomma og Trysilelva er det også ventet økende vannføring. Hamar kommune melder på sine nettsider at de overvåker flomsituasjonen. Det er mye vann i Øvre Vang og Flagstadelva. Flere veier er allerede stengt, og beboere bes følge med på flomsituasjoner.

Også flere fjellveier er stengt på grunn av flom, melder Gudbrandsdølen Dagningen. Fremkommeligheten er redusert på flere fjellveier på Nordseter, Sjusjøen, Storåsen og i Ringsakerfjellet. Det er regn i kombinasjon med snøsmelting som fører til redusert fremkommelighet. (©NTB)

Se video fra avisa Hadeland: Mye vann i Vigga

Kommentarer til denne saken