Gå til sidens hovedinnhold

Fløyelsmyk fristelse

Den eksklusive råvaren foie gras må gjerne få tale for seg selv som aperitiff eller forrett.

(SIDE2): Du trenger ikke gode kokkekunnskaper for å kunne imponere med denne delikate og luksuriøse leveren. Rist noen tynne skiver fransk landbrød, finn fram en søt hvitvin eller champagne og du er «good to go».

Bra på boks
Konservert foie gras er det enkleste. Den kan du kjøpe på boks eller glass. Den kan du enkelt og greit bare skjære opp i passelige skiver.

Det smaker godt med søtt tilbehør, som komplimenterer den fete sødmen til gåseleveren. Fiken, oppskåret eple, fersken, pære eller hva du nå skulle ønske av søte frukter, gjør seg utmerket sammen med deg uimotståelige delikatessen.

Temperering
Ikke server gåseleveren kald for da dempes smaken. Ta den ut ca. 15–30 minutter i forveien, men ikke la den ligge for lenge ute. Da smelter det gule fettet rundt den konserverte gåseleveren, og den ser ikke så innbydende ut lenger.

Toasten skal selvfølgelig ikke være varm når den blir servert, for da smelter den konserverte leveren på skiven.

Husk også at foie gras aldri skal smøres utover skiven. Den skal legges delikat på toasten eller på tallerkenen.

Du kan skjære bort det gule fettet, men for all del – spar på det! Fettet kan brukes til en fantastisk foie gras-omelett.

Stek selv
Hvis du vil prøve å steke din egen lever, må du huske å kun tilberede rå ande- eller gåselever. Den som er konservert, er stekt på forhånd, og vil komme til å smelte bort i panna.

Foie gras skal ikke gjennomstekes. Panna skal være varm, og gåseleveren bør ikke stekes mer enn ett minutt på hver side. Stek enten i tørr panne, i smør eller olje og dryss over en klype salt og pepper.

Selv når du skal servere toppen av delikatesser, er det enkle ofte det beste. Lag en saus bestående av ripsgele, smør, salt og pepper. Varm den i pannen i to minutter, og server ved siden av enten konservert eller nystekt foie gras.

Moderne mat
Foie gras er fransk og betyr rett og slett «fet lever». Det er Alsace-området i Frankrike som er kjent for sin foie gras, og franskmennene får tak i gåseleveren ved de fleste dagligvareforretninger.

I Norge er det litt verre, men det finnes flere importører som har spesialisert seg på blant annet franske delikatesser.

Cornflakespanerte kyllingboller med foie gras
Omelett med fett av foie gras
Gjøkalventrecôte med foie gras og røsti potetkake
Stekt foie gras med black bean saus og nashipære
Roastbiff med gåselever og glasert løk

Kilde: www.sarranzac.no

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger