RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Borgen, Ørn E. (Scanpix)

Følte seg lurt av «Champagnemegler»

Sist oppdatert:
Kjendismegler Odd Kalsnes kjøpte hytte, endret kontrakten, holdt tilbake hundretusener og tapte saken hele veien til Høyesterett.

Odd Kalsnes er en av Norges mest profilerte eiendomsmeglere, og er kjent for å selge luksuseiendommer for de rike i Norge og gikk så langt at han beskyttet tittelen «Champagnemegler». Kalsnes står bak flere prisrekorder i det norske markedet. I Nettavisen har Kalsnes blitt omtalt en rekke ganger i forbindelse med salg av rådyre eiendommer.

For en hytteeier i Hemsedal har møtet med Kalsnes vært alt annet enn god butikk. I flere år har han kjempet mot eiendomsmegleren. Først nå ser tvisten ut til å være endelig over for hytteselgeren, men ikke for Kalsnes.

I 2008 kjøpte Kalsnes og samboeren en hytte til 4,5 millioner kroner i Hemsedal. Etter kjøpet ble flere hundre tusen kroner holdt tilbake fordi Kalsnes mente at boligen ikke var i den stand som prospektet forespeilet.

Kjøpet gikk helt til Høyesterett og Kalsnes tapte i alle instanser. Kalsnes ga seg imidlertid ikke der, og gikk på megleren som hadde betalt ut pengene som var holdt tilbake. Også her kom Kalsnes til kort.

- Ikke til å tro
- Da hytteselgeren kom til meg tok jeg hele hans historie med en klype salt før jeg selv fikk se dokumentene i saken. Det var ikke til å tro, sier advokat Frode Finnøy til Nettavisen.

Hyttemarerittet startet i 2008 da Odd Kalsnes og samboeren kjøpte en hytte i Hemsedal for 4,5 millioner kroner. I følge tingrettsdommen hadde Kalsnes, uten å si fra til selger, endret kjøpekontrakten. Kalsnes hadde strøket at hytta skulle selges «as is» eller «som den er». I tillegg var kjøpers undersøkelsesplikt modifisert. Det var også lagt til at «Selger garanterer at begge bad er forskriftsmessig bygget» og «Selger garanterer at festekontrakt kan innløses til oppgitt sum».

- Hvis min klient hadde visst at den opprinnelige kjøpekontrakten var endret så ville han jo aldri ha solgt hytta til Kalsnes. Min klient føler seg lurt av Kalsnes, sier Finnøy.

- Hele saken er skrinlagt

På telefon 21. februar sa Odd Kalsnes til Nettavisen at hele den såkalte hyttesaken er «skrinlagt». Etter dette fikk Kalsnes og hans advokat oversendt spørsmål knyttet til denne saken. Bare Kalsnes har valgt å svare.

- Betyr det at også saken mot megler er avsluttet eller mente du bare at saken du tapte mot hytteselger?

- Det finnes bare én sak, slik jeg ser det.

- Etter tingretten uttalte din advokat til media at dere var sikre på at lagmannsretten ville se saken annerledes. Hvorfor gikk saken likevel ikke din vei etter tingretten?

- Det må du nesten spørre advokaten om. Jeg lyttet til advokatens råd.

- Domstolen konkluderte med at du hadde endret kontrakten uten å si fra til hytteselger. Forsøkte du å lure hytteselgeren?

- Selgeren sendte utkast til kontrakt, og vi foretok tilføyelser og rettelser ihht. lovens krav vedrørende «as is»-bestemmelsen, svarer Kalsnes.

- Skal folk som gjør forretninger med deg være redde for at du vil trekke dem for retten?

- På ingen måte. Jeg har drevet som megler i en mannsalder og solgt rundt 100 boenheter hver eneste år i rundt 30 år uten konflikter av betydning, samlet sett.

Kalsnes fikk kritikk
Etter at kontrakten var inngått holdt Kalsnes tilbake en større pengesum og argumenterte for at det var feil ved badene.

I dommen står det: «Kalsnes, som er den som foretok endringene i kontrakten, jobber som advokat og eiendomsmegler, og har særlig kunnskap og erfaring med eiendomssalg. Å ikke tilkjennegi overfor saksøker at de har gjort en rekke endringer i kontrakten er etter rettens syn et brudd på den alminnelig plikt til lojalitet i kontraktsforhold.»

Kalsnes og samboer ble dømt til å betale det tilbakeholdte beløpet pluss 300.000 i saksomkostninger.

Etter tingrettsdommen gikk paret ut i mediene og sa at dommen var urettferdig.

Kalsnes avviste at han hadde endret kontrakten uten å innformere selger. - Det har ikke vært noe kludring med kontrakten. Dommeren sonderer ikke over at det har vært flere utkast til kontrakten (...) Jeg er ganske trygg på at lagmannsretten vil se annerledes på det, sa advokat John Magne Hammervoll til DN.no.

Høyere rettsinnstanser så ikke saken annerledes. Kalsnes og samboeren anket saken til lagmannsretten og deretter til Høyesterett. Resultatet ble det samme.

Kalsnes har i dag pusset opp hytta og solgt den videre for 3,6 millioner.

På megler
Dermed ser saken ut til å være avsluttet for hytteselgeren, men ikke for Kalsnes.

Etter å ikke ha fått medhold i domstolen ba Kalsnes og samboeren i to eposter om at megler skulle utbetale pengene til selger. Bare timer etterpå sendte advokat Hammervoll en kontrabeskjed om at pengene likevel ikke skulle betales ut. Da hadde megler allerede varslet hytteselgeren om at pengene ville bli utbetalt.

- Etter dette gikk Kalsnes på megler fordi dette beløpet ble utbetalt, sier en oppgitt Bjørn Bergesen som var en av eierne av Fjellmegleren da Kalsnes kjøpte hytta.

- Det var jo ingen grunn til å holde pengene tilbake. Det forelå en rettslig kjennelse på at pengene skulle utbetales. Det er bare Kalsnes som klarer å konstruere en slik problemstilling. Noen mennesker må bare ha noen rettsprosesser gående, og Kalsnes er en av dem, sier Bergesen.

I dag er selskapet Fjellmegleren solgt til Eiendomsmegler1, og Bergesen er derfor ikke formelt noen part i den saken.

Megler Øystein Embretsen i Eiendomsmegler1 sier han ikke kan kommentere saken.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte disse opplysningene. Vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier han.

Har du tips tilknyttet denne saken: Send mail til Nettavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere