RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fly med ofre etter flyulykke landet i Russland


Pårørende i sorg etter den katastrofale flyulykken.
Pårørende i sorg etter den katastrofale flyulykken. Foto: Dmitry Lovetsky (AP)
Et fly med 144 av de omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, landet natt til mandag i St. Petersburg.

Likene av de 144 personene blir brakt til et krematorium i St. Petersburg der de skal identifiseres, melder det russiske beredskapsdepartementet, som organiserte flyturen fra Kairo. For å hjelpe med identifiseringen har pårørende avgitt DNA-prøver i et krisesenter som er etablert nær flyplassen i St. Petersburg.

Alle de 224 om bord mistet livet i styrten lørdag morgen. 221 var russere og tre ukrainere. Charterflyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheikh til St. Petersburg da det styrtet over Sinaihalvøya 23 minutter etter avgang.

Uklar årsak

Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sissi sier at undersøkelsene av årsaken til lørdagens flyulykke vil ta måneder. En internasjonal gruppe etterforsker ulykken sammen med egyptiske myndigheter.

– Dette er en komplisert sak, og det krever avansert teknologi og en bred etterforskning som kan ta måneder, sa Abdel Fattah al-Sissi i en tale søndag.

Gikk i oppløsning

Den russiske luftfartsmyndigheten opplyser at flyet gikk i oppløsning mens det fremdeles var i lufta.

– Flykroppen brøt opp mens det var i lufta, og bitene ble spredt over et stort område, men det er for tidlig å si noe om konklusjonen, opplyser Viktor Sorotsjenko, lederen for luftfartsmyndigheten.

Den danske flyhavarieksperten Tom Zøllner sier til nyhetsbyrået Ritzau at fotografiene tyder på at vrakbitene har falt rett ned.

– Det kan bety at flyet har vært i et ukontrollert fall, sier han.

Vrakdelene er spredt ut over et stort område. Så langt er minst 163 omkomne funnet på ulykkesstedet, noen av dem flere kilometer unna flyvraket.

– Når man finner lik så langt vekk, er det en ganske sterk indikator på at flyet er gått i stykker under fallet. Om fallet skjer i stor hastighet, kan vibrasjonene bli så voldsomme at flykroppen ristes i stykker, sier Zøllner.

Han sier at når flykroppen begynner å åpne seg, så skjer det veldig raskt.

– Det er en slags paraplyeffekt, sier havarieksperten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere