1. juledag forsøkte 23 år gamle Umar Farouk Abdulmutallab å sprenge en bombe om bord på et Delta Airlines-fly på vei fra Schiphol i Nederland til den amerikanske byen Detroit.

Angrepet ble avverget, og etter at 23-åringen ble arrestert hevdet han at han gjorde det på oppdrag fra terroristnettverket Al-Qaida i Jemen.

Tirsdag ble en beskjed fra Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) lagt ut på internett hvor de påtar seg skylden for det mislykkede angrepet, melder Associated Press. Gruppen sier Abdulmutallab koordinerte angrepet med deres medlemmer.

Hevn
I beskjeden sier AQAP at angrepet var ment som hevn for to luftangrep mot gruppen. Jemenittiske styrker, med hjelp fra amerikansk etterretning, utførte to luftangrep mot mistenkte Al-Qaida medlemmer tidligere denne måneden. Det siste skjedde dagen før terrorforsøket i Detroit.

Gruppen sier videre at de forsynte Abdulmutallab med eksplosivene, slik han selv har hevdet i avhør.

AQAP blir betegnet som en allianse av militante personer basert i Saudi-Arabia og Jemen.

- Nye angrep
AQAP advarer at de er klare til å utføre nye angrep nå som de har bevist at de kan smugle eksplosiver om bord på fly.

Denne påstanden skal ha blitt gjentatt av Abdulmutallab. I avhør skal 23-åringen ha sagt at flere personer i Jemen er klare til å utføre nye angrep snart, melder den amerikanske TV-kanalen ABC.

Mislykket
Terrorangrepet fredag kunne fått katastrofale følger. Abdulmutallab hadde klart å smugle eksplosiver skjult i undertøyet sitt gjennom sikkerhetskontrollen på Schiphol og inn på flyet. Mens flyet var i luften forsøkte han å detonere bomben inne i kabinen.

Men bomben gikk ikke av. I stedet tok mannens klær fyr, og de andre passasjerene kunne høre smell som lignet på kinaputter. Medpassasjer Jasper Schuringa ble den store helten. Han skjønte at noe var galt og fikk overmannet Abdulmutallab før noe gikk riktig galt.

Ikke oppdaget
Ifølge sikkerhetseksperter vil ikke den typen eksplosiver som Abdulmutallab hadde med seg være noe en normalt sett vil oppdage i en sikkerhetskontroll, med mindre en gjennomfører spesielle sprengstofftester - eller personen går gjennom «nakenskanneren» som enkelte flyplasser tester ut.

Den nederlandske flyplassen Schipol er en av flyplassene som faktisk har en slik nakenskanner, men mye tyder altså på at denne ikke har blitt benyttet i denne sammenhengen.