Genève (NTB-Reuters-AFP): Ifølge sveitsisk politi skal mannen ha benyttet sjansen til å ta kontroll over flyet da flygeren gikk på toalettet. Annenflygeren låste seg da inne i cockpiten.

Etter landingen i Sveits forlot han flyet gjennom et vindu ved hjelp av et tau og overga seg til politiet.

- Han sier at han følte seg forfulgt i hjemlandet og derfor ønsker å søke om asyl i Sveits, sier talsmann for flyplassen, Bertrand Staemfli.

Ikke bevæpnet

Etiopieren var ikke bevæpnet, og politiet mener derfor at det ikke var fare for liv for verken passasjerer eller besetningen.

Han skal avhøres og vil bli fremstilt for en dommer mandag. Mannen, som er født i 1983, risikerer fengsel i opptil 20 år for gisseltaking.

Da flyet fortsatt var i lufta, kontaktet annenflygeren flyplassen i Genève og sa at det var nødvendig å lande der på grunn av drivstoffmangel.

- Deretter kunngjorde han at flyet var kapret, opplyser talsmann Staemfli.

Lydopptak

Et lydopptak fra dialogen mellom annenflygeren og tårnet på flyplassen i Genève ble mandag formiddag hyppig delt på sosiale medier.

- Vi trenger asyl og garantier om at vi ikke blir overført til etiopiske myndigheter, sier kapreren i lydklippet.

Flyet, som landet på flyplassen i Genève rundt klokken 6, ble stående i enden av rullebanen og raskt omringet av politibiler og andre utrykningskjøretøyer. De 202 passasjerene, 140 av dem italienere, kom ut av flyet rundt klokken 8 med hendene i været og gikk inn i ventende busser, sier en AFP-reporter som befant seg på stedet. Passasjerene skal ha vært uvitende om kapringen mens flyet var i luften.

Italienske jagerfly

Ethiopian Airlines opplyste tidligere at det kaprede flyet ET-702 var deres og at det var «blitt tvunget til å fly» til flyplassen i Sveits. Det ble først meldt at flyet sendte ut det offisielle signalet for kapring, Squawk 7500, da det befant seg over Sudan. Det var da på vei fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba til Roma i Italia, men fortsatte forbi Roma med kurs for Sveits.

AP melder imidlertid at flydramaet startet over italiensk luftrom. To jagerfly ble da satt i luften og eskorterte det kaprede flyet ut av Italia, skriver VG.

Flyet skulle ha landet i Roma klokken 4.40, og flyselskapet opplyser at de har satt i gang forberedelser for å fly passasjerene til den opprinnelige destinasjonen.

Ifølge VG skal flyet ha sirklet over Genève i mer enn en time før det landet.

Flytrafikken åpnet

I forbindelse med hendelsen ble luftrommet over Genève og flyplassen stengt, og flere flygninger ble enten omdirigert eller innstilt. Fra klokken 8 fikk fly igjen lande på flyplassen og avganger skulle være mulig igjen fra klokken 8.45.

Flyselskapet eies av etiopiske myndigheter. Det har også tidligere opplevd kapringer og kapringsforsøk. I 1996 ble minst 50 mennesker drept om bord da et kapret fly fra selskapet styrtet i Indiahavet. I 2001 kapret en gruppe studenter et fly med rundt 60 passasjerer og fløy flyet til Sudan.

Ifølge Human Rights Watch er situasjonen for menneskerettigheter i Etiopia sterkt forverret de siste årene. Myndighetene har særlig innskrenket elementære rettigheter som går på ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og forsamlingsfrihet, mener organisasjonen. (©NTB)