Gå til sidens hovedinnhold

Flykaos i hele Norge

- Folk må regne med forsinkelser i hele landet, sier Avinor.

Klokken 11.06 meldte Bergensavisen at Flesland var åpen for trafikk igjen. Rullebanen stengte klokken 08.45 fredag morgen.

- Flere fly er nå på vei på taksebanen for å lette, og det vil lande fly igjen nå snart. At rullebanen har vært stengt vil gi ringvirkninger resten av dagen, og passasjerene må forvente noen forsinkelser, sier lufthavnsjef Aslak Sverdrup til BA.

Det er en kombinasjon av sterk vind og mye snø som har skapt problemene.

Er flyet ditt i rute? Sjekk her.

- Det forplanter seg til hele landet
Avinor opplyser til Nettavisen at det er problemer med flytrafikken over hele landet fredag.

- Flesland har vært stengt stort sett i dag, og skal etter planen åpne klokken 11. Det skyldes ekstremvær, og en kombinasjon med snøfall, sterk vind og isdannelse på rullebanen, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Gulverud i Avinor til Nettavisen ved 11-tiden.

Har du gode værbilder? Er du værfast på en flyplass? Kontakt nettavisen.

Gulverud forteller at det særlig er sterk vind som påvirker trafikken.

- Ålesund og Vigra har vært stengt, og er nå oppe igjen, men det er fremdeles mye vind der, sier hun.

Også Stavanger lufthavn Sola melder om mange innstilte fly, det samme gjelder Ørsta/Volda lufthavn og Molde lufthavn.

- Da er det dessverre slik at det forplanter seg når det første er så mange forsinkelser og innstilte fly flere steder, og da forplanter det seg utover dagen, sier Gulverud.

To fly er så langt blitt skadet av vinden. I Ålesund ble et Norwegian-fly vendt 90 grader rundt av vinden og krasjet i en flytrapp.

På Flesland ble et fly fra Widerøe tatt av vinden og krasjet inn i en lyktemast.

- Håper det blir bedre utover dagen
På Oslo Lufthavn er det ikke problemer med været fredag, men problemene ved andre flyplasser påvirker trafikken.

- Folk må regne med forsinkelser i hele landet, selv om det Sør-Norge som sliter med været, sier kommunikasjonssjefen.

- Hva er rådet ditt til folk som skal ut og reise?

- Jeg vil bare råde dem til å sjekke Avinors nettsider og med flyselskapet sitt, og ta det derfra. Så får vi håpe at det blir bedre utover dagen, sier hun.

Frustrasjon og køkaos på Sola
Avgangshallen på Stavanger lufthavn Sola er fredag full av folk som står i kø, sitter på gulvet med hodet i hendene eller ser håpefullt opp på lystavla. De fleste avgangene er kansellert, noen utsatt, på morgenen og formiddagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ute har vinden roet seg, bare noen vindkast minner om stormen som raste langs rogalandskysten natt til fredag.

Veteranskøyteløper Trygve Hetland fra Sola var på vei til Erfurt i Tyskland for å gå skøyteløp, en tradisjon for ham første adventsuka de siste fire årene. Flyet fredag ble først utsatt, så kansellert, deretter fikk han beskjed om å hente bagasjen som var sjekket inn og stille seg bakerst i køen foran SAS-skranken.

LES OGSÅ: Her synker teaterbåten

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ved Stavanger lufthavn Sola sier at logistikken mellom flyplassene for å få flyavgangene av gårde er vanskelig.

- Vi har hatt noen landinger og avtagninger i morgentimene, men det er begrenset. I perioder er det òg vanskelig å få passasjerene inn og ut av flyene på en forsvarlig måte, sier Lorentzen til Rogalands Avis.

Tilfeldig
Han vedgår at det er tilfeldig hvilke avganger som går.

- Det er for så vidt det, sier han, og forteller at han selv hadde problemer med å komme seg fra Oslo Lufthavn i går.

- Jeg skulle selv inn fra Gardermoen i går, men da ble vi omdirigert til Kjevik. Eventuelt kunne vi ta buss. Det er fordi fly og crew blir stående, og dermed ikke kommer seg videre. Det gjør at logistikken blir utrolig krevende for å få dette opp igjen, sier han.

- Veldig dårlig informasjon
Køen han sikter til er 50 meter lang med 4-5 personer i bredden. Da Hetland stilte seg der, hadde den vært omtrent like lang siden klokka 4 fredag morgen.

- Det er klart det er leit, i år skulle jeg ta med kona og gå på julemarked i Tyskland. Vi får kanskje igjen penger for flybillettene, men hva med hotell og togreisen fra Frankfurt til Erfurt? Vi får veldig dårlig informasjon her, eneste mulighet er å stå i denne køen, noe som sikkert tar minst en time, sukker han.

Flere av køståerne uttrykker frustrasjon over mangel på informasjon på SAS sine nettsider og nesten to timers ventetid på telefonen. Selv om vinden har løyet, er det mangel på fly og mangel på mannskap som skaper problemer for avgangene.

Nedstemt
- Det ligger en atmosfære av resignert aksept over alle sammen, sier daglig leder Jenny Svensson i restauranten Pulpit Rock, mens hun ser utover de fullsatte bordene.

Det er mest nedstemthet over de helgeturene som ikke er blitt noe av eller reisen hjem til familien som blir utsatt eller avlyst.

- Det har vært sånn i nesten et døgn nå, sier Svensson, mens noen kommer med et utrop i bakgrunnen:

- Se et fly!

Det utløser latter ved flere bord.

Kommentarer til denne saken