RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flykter fra flyktningeleire

FN er fremme i de krigsherjede områdene, men sivilbefolkningen har flyktet fra leirene.

En FN-konvoi med nødhjelp og hjelpearbeidere kom mandag frem til områdene der 250.000 mennesker har flyktet i det østlige DR Kongo (Den demokratiske republikken Kongo).

Det som møtte dem var nærmest tomme flyktningeleire, ifølge BBCs korrespondent som følger konvoien.

Tomme leire
Flere titusen mennesker har de siste ukene flyktet fra sine hjem i den nordlige Kivu-provinsen, etterhvert som opprørerne har presset regjeringssoldatene tilbake. Rundt 50.000 endte i provinshovedstaden Goma, der 850 FN-soldater befant seg. Byen hadde imidlertid hverken mat eller medisink hjelp nok til å hjelpe flyktningene, og før helgen karakteriserte Røde Kors sittuasjonen for en humanitær katastrofe.

Mange forsøker nå å ta seg tilbake til sine hjem som er kontrollert av opprørerne, ettersom forholdene i flyktningeleirene er uutholdelige, melder CNN.

Uten vann, mat eller sanitære forhold i leirene, mener mange flyktninger det er bedre å risikere det som må møte dem i sine egne landsbyer, selv om det ble rapportert om drap og voldtekter flere steder sist uke. Mange av landsbyene er i tillegg plyndret.

Samtidig fortsetter andre landsbyer å tømmes for folk, på flukt fra opprørerne.

FN forsøker nå å få oversikten over hvor de mange tusen har tatt veien.

Skjør fred
Den 12 bil store FN-konvoien er fremme i Rutshuru nord for Goma, og har med seg medisinsk utstyr til de plyndrete sykehusene og vannrenseutstyr, men ikke mat. FN håper at konvoier med mat vil komme frem til området i løpet av kort tid.

Det er den første hjelpen den hardt rammede sivilbefolkningen har fått på en uke, etter at opprørsleder Laurent Nkunda startet nye angrep på regjeringsstyrkene i området 24. oktober. Opprørslederen meldte om våpenhvile for sine soldater onsdag og sa før helgen at han vil garantere for at FN skal få adgang til de mange titalls tusen flyktningene.

Mange frykter likevel at den skjøre våpenhvilen ikke vil holde, og det skal være meldt om flere mindre sammenstøt og skuddløsninger over helgen.

Ifølge AFP skal Nkunda søndag også ha uttalt at han vil styrte regjeringen, dersom den ikke går med på å gjennomføre samtaler. Så langt har myndighetene i Kinshasa sagt nei til et slikt krav.

EU-soldater
Fredag foreslo den britiske utenriksministeren David Miliband å sende britiske soldater dit i regi av EU, for å bevare den skjøre våpenvhilen.

Miliband besøkte Kongo i helgen, sammen med sin franske kollega Bernard Kouchner.

- Vi har ikke bestemt noe ennå, men det er mulig. Det riktige er å gjøre dette via FNs perspektiv, sier Miliband til BBC.

Ledelsen av den 17.000 mann store fredsbevarende FN-styrken som er i Kongo, kom også til landet i helgen.

Miliband og Kuchner møtte også lederne av Kongo, president Joseph Kabila og president Paul Kagame i Rwanda, som sier at eksisterende fredsavtaler mellom partene må overholdes.

Etnisk strid
Frykten for en lignende krig som den mellom 1998 og 2003 er stor. Siden 1998 har 5,4 millioner mennesker mistet livet, og like mange er drevet på flukt.

De siste kampene i Kongo brøt ut 24. oktober, da opprørsleder Laurent Nkunda startet en offensiv mot regjeringsstyrker i Nord-Kivu.

Les også: - En katastrofe er på vei

Nkunda sier han sloss for å beskytte den etniske tutsi-minoriteten i det nordlige Kongo mot hutuer fra Rwanda. Han har avvist å gå tilbake til den brede våpenhvilen som ble inngått i januar, og sier den ble preget av Kabilas regjering i for stor grad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mellom 800.000 og en million tutsier ble drept i Rwanda i løpet av en tre måneder lang etnisk krig i 1994. Da tutsiene tok over makten i Rwanda, flyktet flere av hutumilitsen og dens ledere til nabolandet DR Kongo. Siden da har det vært flere konflikter mellom de to folkegruppene, med støtte i de ulike regjeringene.

Den etniske tutsien Nkunda leder «National Congress for the defence of the People». Onsdag sist uke erklærte han våpenhvile, og lot lørdag en FN-konvoi med nødhjelp slippe gjennom en «humanitær korridor» til provinshovedstaden Goma i Kivu, dit flere titalls tusen mennesker hadde flyktet som en følge av kamphandlingene og volden.


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere