*Nettavisen* Nyheter.

Flyktet fra politiet i biler, båter og fly

Foto: Ted S. Warren

Nå er den 20 år gamle «Barfotbanditten» dømt til syv års fengsel etter å ha lekt katt og mus med politiet i to år.

18.12.11 14:23

Colton Harris-Moore (20) har skapt overskrifter verden over med sine to år på flukt fra lovens lange arm.

Lørdag ble 20-åringen dømt til 7 års fengsel, melder BBC.

Etterforskere mener han står bak 65 forbrytelser i statene Washingdon, Oregon, Idaho, Indiana, Nebraska og deler av Canada.

Biltyverier, bankran, angrep på politiet og innbrudd er noen av forbrytelsene 20-åringen er dømt for.

Fornøyd med straffen
Harris-Moore risikerte ti år i fengsel, og 20-åringens forsvarsadvokat, John Henry Browne, sier hans klient er fornøyd med straffen.

- Colton er veldig fornøyd, han var forberedt på det verste, sier Browne, ifølge BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ted S. Warren

20-åringen vokste opp med en alkoholisert mor og en rekke av hennes kriminelle kjærester. Allerede fra 12-årsalderen startet Coltons å fylle opp rullebladet. Mellom desember 2003 og februar 2007 ble Colton arrestert hele 9 ganger.

- Denne saken er en tragedie på mange måter, men er på andre måter den menneskelige viljens triumf. Jeg kunne ha lest historien om en massemorder, historien om en rusmisbruker, en alkoholisert ung mann. Men Colton Harris-Moore har overlevd, sier dommer Vickie Churchill.

Rømte i fly
Etter en trøblete ungdomstid med en rekke lovbrudd bak seg, ble Colton Harris-Moore sendt i et ungdomsfengsel i 2007. På grunn av god oppførsel ble han overført til et rehabiliteringshjem i 2008. Samme året rømte han fra hjemmet, og dermed starten den intense fluken fra politiet.

I løpet av de neste to årene slapp han unna politiet gang på gang i stjålne biler, båter og fly. Politiet var alltid ett steg bak.

Saken skulle bli en av de pinligste for politiet på lang tid.

11. juli 2010 ble han pågrepet på Bahamas, bare få dager etter at han kræsjlandet på øya i et stjålet småfly.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Colton Harris-Moore (AP2010)

Etterforskerne mener Harris-Moore stjal fly minst tre ganger - selv om han ikke hadde noe flysertifikat. Kunsten å fly hadde han lært på internett.

Historien blir film
På grunn av de ville fluktene fra politiet, har Colton nærmest opparbeidet seg en heltestatus og en stor fanskare. Det har blitt trykket opp T-skjorter med bildet av ham, og han har solgt rettighetene til en film om sitt liv for 1,3 millioner amerikanske dollar.

Tegnet fotspor
Colton Harris-Moore skal ha gjennomført flere av innbruddene barføtt. Og på flere av åstedene etterlot han påtegnende fotspor, noe som ga ham kallenavnet «the Barefoot Bandit» (Barfotbanditten).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Meredith Griffith

Det er sagt at 20-åringen er en dreven friluftsmann som alltid har levd i pakt med naturen. Han vokste opp i skogene ved Camano Island i Puget Sound, rundt 50 kilometer nord for Seattle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.