Gå til sidens hovedinnhold

Flyktet i AUF-fergen

Johannes Dalen Giske (20) lå på gulvet i styrehuset på MS «Thorbjørn» i frykt for å bli truffet av kulene.

Johannes Dalen Giske (20) fra Nesodden var matros på AUFs båt MS «Thorbjørn» den dagen Norge skulle bli forandret for alltid. Rett før klokken fem kommer det en beskjed om at en polititjenestemann ønsket å bli fraktet over til øya, angivelig for å berolige ungdommene etter bombeeksplosjonen ved Regjeringskvartalet.

Her forteller 20-åringen, som mistet mange av vennene sine under massakren, sin historie - om hendelsesforløpet fra gjerningsmannen gikk om bord i båten til flukten fra Utøya den skjebnesvangre dagen.

- Jeg fikk melding over sambandet klokken 16.57, om at det var en polititjenestemann som ville over til Utøya. Jeg ringte til kapteinen, og vi begynte å kjøre litt over fem, forteller Johannes Dalen Giske til Nettavisen.

- Virket preget
Matrosen var ikke i direkte kontakt med Behring Breivik på båten over til Utøya, på grunn av at han befant seg i styrehuset og lagde en oversikt over hvor mange som befant seg på øya. Men han observerte mannen som forårsaket at 22. juli kommer til å bli en dag som vil bli husket for alltid.

- Han virket som en politimann, og så ikke gal ut fra avstand. Han virket veldig fokusert og litt preget, forteller han til Nettavisen.

- Hvordan virket han preget?

- Jeg vet ikke. Det var bare en magefølelse jeg fikk.

Reagerte på ipodplugger
20-åringen, som forøvrig er Trond Giskes nevø, forteller at han reagerte på at gjerningsmannen hadde plugger i ørene.

- Det eneste jeg stusset på, var at han hadde iPod-plugger i ørene, men samtidig er det ikke hver dag du ser bombepoliti, sier han.

Fikk hjelp til å frakte koffert
Han forteller at Behring Breivik hadde med seg en koffert som var så tung, at han fikk hjelp til å frakte den fra båten og opp til land med bil.

Matrosen anslår at båten med de rundt fem – seks passasjerene, gikk i land cirka kvart over fem, og at Behring Breivik startet å skyte etter rundt fem minutter etter at han var gått i land.

- Jeg skjønte ikke hva som skjedde, jeg trodde han avvæpnet noe farlig, eller testet våpenet. At en politimann skyter vennene dine, er ikke det første du tenker, fortsetter han.

Fikk folk i sikkerhet
Dalen Giske var den eneste i båten da skytingen startet. Men han fikk raskt selskap av flere andre som kom løpende. Blant dem var AUF-leder Eskil Pedersen og hans rådgiver.

For å komme seg i sikkerhet, dro de fra øya. Alle som var i nærheten av båten på det tidspunktet – til sammen ni personer – kom seg om bord. Så la de fra brygga.

- Vi dro cirka 17.25. Da var vi ni på båten, og det var heller ingen andre rundt oss. Kapteinen reddet livet mitt ved å dra, ved å være så fokusert og ikke frike ut, forteller han.

Turte ikke kjøre til landsiden
Først var de på vei over til landssiden, men de byttet raskt retning. Behring Breivik hadde nemlig informert om at det ville komme ytterligere to politimenn etter ham. Disse opplysningene gjorde at de ikke visste hva som ventet dem der, og valgte heller å dra nordover.

- Vi turde ikke legge til kai ved landssiden. Det kunne stå personer der. Vi kjørte nordover i nesten en halvtime, sier han.

Gjemte seg på gulvet
De gjemte seg på gulvet inne i styrehuset, og så derfor ikke det som skjedde på øya.

- Vi turte ikke gå opp å se, han kunne truffet oss, så vi lå på gulvet, og så ikke hva som foregikk, vi måtte bare kjøre, sier han videre.

- Kjørte en halvtime
Etter nesten en halvtime la de til kai. Å dra tilbake med båten var for farlig, nå måtte de komme seg til landsiden for å forsøke å hjelpe ofrene så godt som mulig.

- Vi kunne ikke dra tilbake. Det var ikke noe poeng i å leke filmhelter. I en sånn situasjon er alt så uvirkelig, du forstår ikke hva som skjer.

Seks personer av de ni om bord haiket til politstasjonen i Hønefoss. Han selv og to andre ble kjørt tilbake til landsiden av øya, der delte de seg opp for å bidra til at ofrene som kom fra øya fikk nødvendig hjelp.

Dro for å hjelpe
Dalen Giske dro til campingplassen for å hjelpe personer som kom i land der, mens de to andre dro til et område AUF har, med kai og parkeringsplasser for å hjelpe. Ved campingen fungerte han som en altmuligmann som hjalp til med organisering og tok imot dem som kom svømmende i land.

- Det kom veldig mange folk dit. Jeg hjalp til med å finne pledd og organisere. Jeg lånte bort skoene mine til en jente som barfot hadde løpt over noen spisse steiner og hjalp personene som kom i land.

- Hvordan greide du å fungere etter det du hadde opplevd?

- Der og da hadde jeg følelsen av at det var dette som trengtes av meg. Jeg lot være å ta inn over meg hva som hadde skjedd. De som kom i land var veldig kalde og traumatiserte.

Anders Behring Breivik ble pågrepet cirka 18.27. Han hadde da skutt i om lag én time og 20 minutter. 68 personer mistet livet etter massakren.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten