OSLO (Nettavisen): Krigen i Ukraina har brakt rundt 9000 ukrainske flyktninger til Norge, ifølge politiets anslag. Samtidig har Mattilsynet i Norge fått en ny utfordring; flyktninger med hunder og andre kjæledyr. Så langt har cirka 250 kjæledyr kommet til Norge på denne måten.

- Det var ikke en gang spørsmål om ikke å ta hundene med. De er som barn for oss, forklarer Lena (46), datteren Taia (22) og tantebarnet Olga (33).

De har kommet seg trygt fra Kyiv til Rogaland i Norge med hunder i reisefølget. Hun forteller at de den første uka av krigen oppholdt seg mest i kjelleren når luftvernsirenene varslet rakettangrep.

Les også: Halvparten av Ukrainas barn er på flukt

Da Kyiv ble omringet, ble familien enige om at de tre skulle reise. Lena jobbet som bryllupsplanlegger, Taia er utdannet molekylærbiolog mens Olga jobber i et IT-selskap.

Nettavisen har kontaktet kvinnene gjennom hjelpere i Norge. Det er også de som har formidlet spørsmål og svar og sørget for oversettelse fra ukrainsk til norsk. Dialogen de har hatt med Mattilsynet har gått via Ukrainsk Organisasjon i Agder.

Lena, Olga og Taia forteller at de kunne ha reist til slektninger i Georgia, men på grunn av utfordringene med hundene og flyreisen, valgte de ikke å dra dit. I stedet tok de med seg tre sekker fylt med hundemat og dro fra Kyiv mot grensen. De hadde ikke plass til mye bagasje for egen del. Med hunder og mat til dyrene var det allerede mye å bære.

- Mine to chihuahua-jenter har hatt det mye vondt i sitt liv. Jeg adopterte dem fra en kennel, forteller Olga Kotova.

Hundene er nå plassert i karantene i Norge.

Les også: Zelenskyj advarte Sverige

- De er familiemedlemmer

Olga forteller at hun ikke var forberedt på at hundene skulle bli tatt fra henne da hun kom til Norge, men forteller at Mattilsynet kom og hentet hundene da de kom til kommunen de skulle bo i. Her fikk de beskjed om at dyrene skulle tre måneder i karantene og at det ikke var mulig å besøke dem.

- Vi fikk sjokk. Det føltes som å bli fratatt et barn! sier hun.

- Hva betyr hundene for dere?

- De er barna våre, familiemedlemmer, de forstår oss uten ord. De gikk gjennom mye i sitt liv.

Mattilsynet: Medfører en risiko

Mattilsynet sier at de legger til rette for at flyktninger fra Ukraina skal kunne ta med seg familiedyrene til Norge. Samtidig er oppgaven å sikre at dette ikke medfører en risiko for spredning av smittsomme sykdommer som rabies til mennesker og dyr her i landet.

Så langt har Mattilsynet registrert 250 kjæledyr som har kommet med flyktninger fra Ukraina.

- Omfanget av denne forflytningen av mennesker på flukt med dyrene er nytt for oss. Dette er et folkeslag som er glad i kjæledyrene sine, sier Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til Nettavisen. Han er fagdirektør i avdeling for regelverk og kontroll i Mattilsynet.

Staten tar regningen

Norge var tidlig ute og besluttet at staten skal ta regningen for utgifter med vaksinering og karantene av dyrene som kommer med flyktninger fra Ukraina. Men ikke alle som kommer er forberedt på at dyrene en periode kan bli fratatt dem mens de gjennomgår rabies-vaksinering og karantene.

Det er en utfordring for Mattilsynet og andre lands myndigheter å nå frem til flyktninger, som kanskje ikke selv vet hvilket land de ender opp i, med informasjon om hva som venter dem og dyrene deres dit de kommer. I verste fall kan det bli fire måneder med karantene for kjæledyret.

- Vi må sørge for å ivareta hensyn både til dyrehelse og folkehelse, sier Tronerud. Han sier Mattilsynet gjør det de kan for at folk og kjæledyr skal bli adskilt så kort tid som mulig.

Kan risikere fire måneders karantene

Men fordi norske myndigheter og EU er bekymret for rabiessituasjonen i Ukraina, må de ta sine forholdsregler.

Etter rabiesvaksine, må flyktningene regne med å vente 30 dager mens dyret er i karantene før de får det tilbake. I verste fall, hvis blodprøve av dyret viser at det ikke har rabiesbeskyttelse, kan det bli ytterligere tre måneder til.

Tronerud sier at Mattilsynet vurderer muligheten for hjemmeisolasjon så raskt det er mulig å gjennomføre på en trygg måte.

- Ukraina har en annen dyrehelsestatus enn Norge og EU/EØS-området, for eksempel når det gjelder rabies, men også andre alvorlige smittsomme dyresykdommer. Det er derfor normalt sett strenge regler for innreise med kjæledyr fra Ukraina til Norge og andre land i EU og EØS, skriver Mattilsynet på sine nettsider. Samtidig gjøres det nå flere unntak fra regelverket, slik at flyktninger fra Ukraina kan få med kjæledyrene sine inn i Norge. Norske myndigheter har også gjort det klart at flyktninger fra Ukraina ikke skal belastes økonomisk for behandling, prøvetaking og eventuell karantene for dyrene.

Kjæledyr fra Ukraina - slik er reglene

Inntil videre gjelder følgende regler for personer som har flyktet fra Ukraina med kjæledyr (hund, katt og ilder), opplyser Mattilsynet:

  • Mattilsynet må kontrollere alle kjæledyr som kommer til Norge, for å minimere risikoen for spredning av dødelige sykdommer, som rabies, til mennesker og andre dyr i Norge.
  • Hvis det er mulig, skal ankomst med kjæledyr forhåndsvarsles til Mattilsynet, slik at kontrollen kan gjennomføres ved grensepassering.
  • Dersom kjæledyrene ikke blir kontrollert ved grensepassering, må man umiddelbart ta kontakt med Mattilsynet på telefon når man ankommer første stopp i Norge.
  • Dersom hunder, katter eller ildere ikke er ID-merket på forhånd, vil dette blir gjort av veterinær i Norge.

Se hele lista på Mattilsynet.no