RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyktninger fortsetter å strømme inn i Østerrike

Flere titall migranter og flyktninger ankommer togstasjonen ved Frankfurt lufthavn etter å ha reist med tog fra Budapest. En tysk politikvinne følger med.
Flere titall migranter og flyktninger ankommer togstasjonen ved Frankfurt lufthavn etter å ha reist med tog fra Budapest. En tysk politikvinne følger med. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)
Flyktninger fortsatte søndag å ankomme Tyskland i tusenvis, enda det var roligere på grensa mellom Ungarn og Østerrike.

Rørende scener utspant seg på jernbanestasjonen i München da nykommerne med barn og noen få eiendeler i armene ble møtt av applaus av medfølende tyskere, som stilte opp med mat, vann og klær.

Tysk politi sa de ventet rundt 10.000 flyktninger i løpet av søndag, omtrent samme antall som dagen før. 6.000 er allerede kommet med tog og busser fra Ungarn via Østerrike, og flere ventes.

– Folk her behandler oss så fint. De behandler oss som mennesker, ikke sånn som i Syria, sa 32 år gamle Mohammed fra den krigsherjede byen Qusair, med tårer i øynene.

Les også: Carl I. Hagen om Syria-aksjon: - Det er et forsøk på å skaffe seg reklame

Strømmen fortsetter

Søndag morgen var det roligere ved grenseovergangen Nickelsdorf etter et dramatisk døgn med tusener av flyktninger som krysset grensa fra Ungarn og ankom den lille østerrikske grensebyen til fots.

Men strømmen av flyktninger økte på igjen utover dagen etter hvert som alle de som begynte å gå til fots de 17 milene fra Budapest lørdag, ankom grensa.

Mange av dem har måttet sove ute, men søndag morgen ble det igjen satt opp tog videre til Tyskland. Fra München blir flyktningene sendt videre til forskjellige byer i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Migranter og flyktninger venter på grenseovergangen ved Nickelsdorf for å bli brakt med buss til togstasjonen.

Varm velkomst

I Tyskland og Østerrike har de utmattede flyktningene blitt møtt med klappsalver, mat, gaver og medisiner.

Flere barn er blitt tatt hånd om av helsepersonell etter den særdeles lange og vanskelig reisen fra Tyrkia via Hellas og Balkan. Noen av dem er dehydrert og rammet av diaré.

– Av dem er sju barn alvorlig syke, sier Røde Kors' innsatsleder Reinhold Renner til nyhetsbyrået APA.

Som en illustrasjon på at flyktningstrømmen ikke viser noen tegn på å ta slutt, ble en båt med over 100 flyktninger reddet av kystvakten på Kypros.

Les også: Gresk politi brukte køller mot flyktninger på Lesbos

Voksende gap

Europas verste flyktningkrise siden annen verdenskrig har åpnet et voksende gap innenfor EU, med et Ungarn som først holdt flyktningene tilbake, men så åpnet grensene og sendte dem videre.

Ungarns konservative statsminister Viktor Orbán, som har søkt å forsvare landet sitt mot desperate flyktninger med et piggtråd og soldater, har uttrykt bekymring for at de muslimske flyktningene skal undergrave Europas kristne arv.

Pave Frans derimot understreket i en preken søndag at det er alle kristnes plikt å hjelpe dem som er i nød, og han oppfordret hver eneste menighet og hvert eneste kloster til å ta inn en familie på flukt.

I en preken på Petersplassen søndag sa han at Vatikanet ville gå foran med et godt eksempel ved å ta inn to familier.

Krever toppmøte

Østerrikes statsminister Werner Faymann krevde søndag at det holdes et ekstraordinært EU-toppmøte for å løse flyktningsituasjonen i Europa.

Østerrikes åpne grenser, som har ført til at titusener av flyktninger og migranter har kunnet reise gjennom landet, er kun en midlertidig løsning, framholder han.

– Vi har alltid sagt at dette er en hasteløsning der vi må handle raskt og medmenneskelig. Vi har nå hjulpet mer enn 12.000 mennesker i en akutt situasjon, og nå må vi bevege oss i retning normale tilstander, sier Faymann.

– Det finnes intet alternativ til å finne en felles, europeisk løsning, sa han etter grundige samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og en telefonsamtale med Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere