*Nettavisen* Nyheter.

Flyktninger nektet å forlate Norge - satte seg ned på grensen til Russland

De to flyktningene sitter på grensen mellom Russland og Norge, men kommer ikke inn i noen av landene. Foto: Thomas Nilsen (The Independent Barents Observer)

- To personer som skulle ut av landet, nektet og satt seg ned på russisk side av grensen. Nå sitter fem personer i varetekt.

27.11.15 19:07

Avisen The Independent Barents Observer meldte fredag ettermiddag at to flyktninger sitter fast på grensen mellom Norge og Russland.

- Det var to personer som skulle ut av landet, men nektet og satt seg ned på russisk side av grensen. De ønsket rett og slett ikke å gå videre, forklarer politimester i Øst-Finnmark politidistrikt, sier Ellen Kathrine Hætta til Nettavisen.

Like før klokken 15.30 melder The Independent Barents Observer på Facebook at norsk politi og grensekontroll diskuterer situasjonen med russiske grensevakter.

En norsk politikilde sier til avisen at de to skal ha hatt turistvisum til Russland.

- Dermed tok vi dem inn igjen til Norge, forklarer hun.

- Fem personer i varetekt

- Pågripelsen foregikk uten dramatikk. Politibetjentene tok dem med seg, og de er nå i Politiets utlendingsenhets varetekt, sier Hætta til Nettavisen.

Arild Strømmen, pressevakt i Politiets utlendingsenhet, sier til Nettavisen fredag kveld at totalt fem personer nå sitter i varetekt hos Politets utlendingsenhet.

- De er pågrepet og vil plasseres på lukket innkvartering. Iverksetting vil forsøkes igjen – enten til Russland eller deres hjemland så fort som mulig, sier Strømmen til Nettavisen.

I lukket innkvartering, som er et innkvarteringssted åpnet av Politiets utlendingsenhet fra og med i dag, får personene som oppholder seg der restriksjoner på bevegelsesfrihet mens de venter på å returneres.

Se Facebook-posten her:


67 asylsøkere til Norge via Storskog
Torsdag kom 67 asylsøkere til Norge via Storskog. Totalt har det dermed kommet 177 asylsøkere via Russland denne uken.

Alle asylsøkere som har hatt opphold i Russland, skal nå sendes tilbake over grensen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ga denne uken instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.

Bakgrunnen er at Norge anser Russland for å være et trygt land. Saksbehandlingen skal skje ved grensen, og målet er at ingen skal forlate området før de sendes tilbake.

Konsekvensen er at irakiske og afghanske asylsøknader som blir levert ved Storskog, fra nå av automatisk skal regnes som «åpenbart grunnløse» og bli hurtigbehandlet innen 48 timer, ifølge Klassekampen.

Til og med søndag 22. november var det kommet vel 29.000 asylsøkere til Norge i år.

Omkring 5.000 av disse har reist fra Russland over Storskog.

Saken utvides

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag