Gå til sidens hovedinnhold

Flyktninger strømmer til liten ferieøy

Den lille italienske øya ble plutselig ankomsthavn for tusenvis av flyktninger.

Den lille ferie- og fiskeøya Lampedusa - så langt sør i Italia du kan komme - oversvømmes av flyktninger etter uroen i Tunisia og krigen Libya. De kommer i tusentall for å unnslippe fattigdommen og uroen i hjemlandet.

I januar førte opprøret i Tunisia til at president Zine El Abidine Ben Ali gikk av og rømte landet. I februar begynte opprøret mot Gaddafi-regimet i Libya.

Etterlyser EU-hjelp
Den italienske regjeringen føler seg latt i stikken av EU og naboland, melder BBC News. Italias utenriksminister Franco Frattini klaget denne uken og sa at Europa har forholdt seg helt passive til problemet og at pengestøtten som har kommet fra Brussel har vært ytterst begrenset.

Frattini anklaget også Frankrike for manglende solidaritet siden de har sendt flyktninger fra Tunisia tilbake til Italia etter at de har forsøkt å ta seg over grensen ved Ventimiglia.

Flyttet til fastlandet
Fredag meldte italienske myndigheter at 1716 nordafrikanske flyktninger - de fleste fra Tunisia - nå er brakt fra Lampedusa og til fastlandet og en midlertidig flyktningleir i Manduria.

Overfylte leire har ført til uhygieniske forhold på Lampedusa, ifølge myndighetene.

Berlusconi lovet hjelp
Mandag kommer Italias statsminister Silvio Berlusconi til Tunisia for å diskutere utfordringene der. På et besøk på Lampedusa tidligere denne uken lovet han å få flyktningene overført til fastlandet så fort som mulig og bidra til å få turismen på øya på fote igjen. Han spøkte også med at Lampedusa skulle nomineres til Nobels fredspris.

Italia opplyser at rundt 20.000 flyktninger har ankommet landets strender - først og fremst Lampedusa - i løpet av de siste tre månedene. De kommer i overfylte båter fra Tunisia og krigsherjede Libya. Fredag ble det meldt at 27 flyktninger omkom da en overfylt båt sank.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken