*Nettavisen* Nyheter.

Flyplass forgiftet drikkevannet

Hercules-flyet "Nanna" på Evenes flystasjon søndag. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Nå anbefaler kommunen sine innbyggere ikke å drikke vann fra springen.

12.01.13 09:41

I over ett år har Avinor kjent til forurensningen. Nå varsler kommunen sine innbyggere.

- Det anbefales at folk inntil videre ikke spiser fisk fra Lavangsvannet og Langvannet, lyder beskjeden fra Evenes kommune til sine innbyggere på hjemmesiden.

De som har drikkevannskilder som kan ha tilsig fra noen av vannene anbefales også å ikke drikke vann, skriver Fremover.

Ikke vanlig å legge ut informasjon
Miljøgiften PFOS ble avdekket på flyplassen på Evenes, Harstad/Narvik Lufthavn Evenes, og Avinor skal ha visst om forurensingen et helt år.

Pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor forklarte til Fremover da forurensingen ble kjent at det ikke er vanlig å legge ut løpende informasjon om arbeidet i slike rapporter, men sier Avinor har ført en tett dialog med både Naturvernforbundet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

– Rapporten fra den første kartleggingen ble lagt ut 18. januar i fjor. Den andre rapporten ble ferdigstilt like før jul og det er bare dager om å gjøre før den blir frigitt, sa Sindre Ånonsen til Fremover på torsdag.

Delrapporten vedrørende drikkevann ble lagt ut 18. januar 2012 - av nettopp pressesjef Sindre Ånonsen.

I forbindelse med kartleggingen som ble publisert allerede i januar 2012 forklarte Avinor at PFOS ble påvist i de fleste grunnvann og ferskvann.

Evenes lufthavn ligger mellom Lavangsvatnet og Langvatnet. Nå er det kjent at giftstoffer fra flyplassen renner ut i vannene og finner veien inn til springen i boligene i området. Det anbefales også å ikke spise fisken i vannene.

HTML EMBED

- Men det er ikke avdekket nivåer av PFOS i drikkevannskilder som overstiger grenseverdiene som helsemyndighetene opererer med, og Nasjonalt folkehelseinstitutt har tidligere uttalt at funnene representerer svært liten helsefare, skrev Avinor på sine hjemmesider i forbindelse med publiseringen.

Vet ikke hvor mange
Evenes kommune forteller på sine hjemmesider at «prøver tatt i Lavangsvannet og Langvannet viser konsentrasjoner over akseptable grenseverdier».

«Fisk tatt i Lavangsvannet og Langvannet bør ikke spises. Også om den er fisket for en stund tilbake, og ligger i fryseren».

«Innbyggere med brønn eller drikkevannskilde nedstrøms i forhold til flyplassen, og som kan få vann fra vassdraget bør bruke annet vann til drikkevann. Dette gjelder også dersom brønnen ligger slik til at vann fra berørt vassdrag kan sive til brønnen via grunnvannet», forteller kommunen videre på sine hjemmesider.

– Vi vet selvsagt ikke nå hvor mange av våre innbyggere dette kan gjelde for.

Kommunen ber personer med problemer med å skaffe annet vann om å kontakte kommunen, og samtidig selv vurdere om deres vann forsynes fra vassdraget.

Både Avinor, Mattilsynet og helsemyndighetene i Evenes kommune arbeider videre med saken, og vil etter helgen komme med mer informasjon, heter det videre.

Inntil Evenes kommune kommer med ny informasjon gjelder de forholdsreglene de har gitt.

Denne saken er hentet fra avisen Fremover.

Annonsebilag