Gå til sidens hovedinnhold

- Flyplassen i Tripoli tatt av opprørsbevegelsen

En talsmann for opprørerne opplyser dette.

Mandag kveld utkjempes det fortsatt harde kamper ved Muammar al-Gaddafis hovedkvarter i Tripoli. Etter all sannsynlighet holder den falne diktatoren seg i skjul i residensen. Selv i områder som er under opprørsstyrkenes kontroll er ikke sikret enda. Såkalte «sovende celler» med Gaddafis soldater kan fremdeles utgjøre en trussel, melder Al Jazeera på sin liveblog.

Opprørsbevegelsen har tatt kontroll over flyplassen i Tripoli, opplyser en talsmann til TV-stasjonen Al Arabiya.

Internasjonal oppslutning
Tidligere mandag anerkjente Egypt det libyske nasjonale overgangsrådet som Libyas ledende organ. I løpet av dagen og kvelden har til sammen 30 land anerkjent dette rådet. Blant dem er USA, Storbritannia, Frankrike og Qatar.

En av Gaddafis sønner, Mohammad Gaddafi, skal ha klart å rømme fra varetekten til de libyske opprørerne etter å ha blitt arrestert søndag. Han skal ha blitt hjulpet av styrker lojale til Gaddafi, skriver Al Jazeera.

To av Gaddafis andre sønner sitter fremdeles i opprørernes varetekt. Mandag ble Saadi Gaddafi tatt av opprørerne. Lederen for det nasjonale overgangsrådet i Libya, Mustafa Abdel Jalil, bekreftet disse opplysningene. Søndag kveld ble Gaddafis nest eldste sønn, Saif al-Islam, tatt av opprørerne.

Gaddafis sønn Khamis skal ifølge Al Jazeeras kilder være drept, melder Sky News.

Også Gaddafis etteretningssjef, Abdallah Senussi, skal ha blitt drept og kroppen hans skal ha blitt funnet sammen med sønnen til Gaddafi.

Tilbyr asyl
Ifølge den nasjonale sør-afrikanske kringkasteren SABC tilbyr Angola asyl for Gaddafi, melder Sky News på Twitter.

Det er Sky News korrespondent Alex Crawford som skriver dette i kanalens liveblog.

Krisemøte
FN skal uten hell ha forsøkt å få kontakt med Gaddafi og generalsekretær Ban Ki-Moon uttalte at stridighetene straks bør avsluttes for å unngå ytterligere tap av liv, skriver CNN.

Generalsekretæren ønsker også å holde et krisemøte denne uken med de ulike organisasjonene i regionen. Disse er Den Afrikanske Union, Den Arabiske Liga og EU.

Amerikanske myndigheter uttaler at de tror Gaddafi fremdeles gjemmer seg i Libya. I en uttalelse mandag kveld skriver president Barack Obama at Gaddafis styre må innfinne seg med at hans styre går mot slutten.

- Det nasjonale overgangsrådet bør fortsette å vise et lederskap som er nødvendig for å styre landet gjennom overgangen ved å respektere det libyske folks rettigheter og unngå sivile tap. En periode med konflikt må lede til en med fred, skrev Obama i notatet.

- Store eksplosjoner
Mange av de internasjonale korrespondentene som befinner seg i Tripoli bor på hotellet Rixos. De har hørt kraftig skyting fra området rundt Gaddafis residens, men ingen av dem har beveget seg utenfor dørene, opplyser Reuters korrespondent Missy Ryan til The Guardian.

- Det var rett og slett ikke trygt. Snikskyttere befinner seg like utenfor hotellet, sier hun.

CNNs korrespondent på hotellet, Matthew Chance, skriver på Twitter like før klokke syv mandag kveld at «harde kamper foregår i nærheten av Gaddafis residens. Store eksplosjoner og tung maskingeværild. Rixos blir truffet av streifskudd»

- Rettferdig rettssak
Lederen for det libyske nasjonale overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, uttalte på en pressekonferanse tidligere i dag at han håper Gaddafi blir tatt i live slik at han kan stilles for retten, skriver Al Jazeera i sin liveblog.

- Vi vil sørge for en rettferdig rettssak, men jeg aner ikke hvordan han vil forsvare seg mot ugjerningene som han har begått mot det libyske folk og verden, sa Jalil.

Opprørerne skal også ha klart å ta kontroll over den statlige libyske TV-kanalen.

- Skal til Haag
Tidligere NUPI-direktør Jan Egeland tror ikke det blir aktuelt å straffeforfølge Gaddafi i hjemlandet, slik som utfallet ble for Egypts tidligere diktator Hosni Mubarak.

Les også: - Ingen vil ta imot Gaddafi.

- Han skal til Haag etter mitt skjønn. Den sjansen han hadde i en tidlig fase om å kunne forhandle om et alternativ, hvis den noen gang har eksistert, er for lengst over. Så Gaddafi må stilles for en internasjonal straffedomstol, sa påtroppende Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen tidligere mandag.

Harde kamper
Egypt anerkjente Det libyske nasjonale overgangsrådet som Libyas rettmessige regjering tidligere mandag, opplyste landets utenriksminister, melder Reuters.

Al Arabiya melder om harde kamper mellom opprørere og Gaddafi sine styrker nær den tunisiske grensen. Byen Sirte er ifølge Al Jazeera under beleiring av opprørerne og nyhetskanalens kilder hevder at flere i Gaddafis styre skal ha søkt tilflukt der. Informasjonsminister Ali al Kilani er en av disse.

Utfallet av kamphandlingene her og i hovedstaden er ennå ukjent, men om Gaddafi pågripes i live, vil han mest sannsynlig stilles for retten i den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Reuters melder at flagget til det nasjonale overgangsrådet har blitt hevet ved Libyas ambassade i Algerie. Dette har også skjedd i Bosnia og i Praha brant Libyske diplomater et bilde av Gaddafi.

Nyhetsbyrået melder også at Niger har begynt å overvåke den nordlige grensen til Libya fra lufta for å unngå smugling av militært utstyr til landet.

En kilde i Nato uttaler til New York Times at blant andre Storbritania og Frankrike skal ha bidratt med spesialstyrker på bakken i Libya for å hjelpe til med trening og bevæpning av opprørsstyrkene.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken