Gå til sidens hovedinnhold

Flyplassene på Kanariøyene åpner med redusert kapasitet

2000 nordmenn er sandfaste på øygruppen, etter at flyplassene ble stengt for trafikk grunnet sandstorm i helgen.

Klokka 08.17 mandag melder den spanske flyplassoperatøren Aena at alle flyplasser på Kanariøyene er åpne, men med redusert kapasitet.

Alle fly til og fra Kanariøyene ble rammet av sandstormen. Det var flyplassopperatøren Aena som har besluttet at alle rullebaner på øya skal stenges, skrev Canariavisen søndag.

Les også: Norwegian planlegger å fly fra Gran Canaria mandag ettermiddag

Over 2.000 nordmenn er værfaste på Kanariøyene, ifølge NRK. Fordi så mange er rammet, er det vanskelig finne overnatting.

– Flyene går tidligst i morgen, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB søndag kveld. Men det kan også ta enda lenger før flyene igjen kan ta av fra Kanariøyene.

Dette skjer etter at det lørdag var store problemer, da SAS og Norwegian kansellerte avganger til Gran Canaria og Tenerife og til Gran Canaria.

Les også: Gran Canaria: - Venter på bedre sikt

Søndag kveld publiserte Dagbladet et rasende videoinnlegg fra tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm, som bor på øya deler av året.

- Det må være noe som er splitter pine galt med informasjonsavdelingen til SAS, når den iløpet av 24 timer ikke klarer å få tak i et eneste som kan komme bort til den gaten på Las Palmas flyplass, der flere hundre passasjerer har overnattet, og ligget og frosset på gulvet i natt, gamle, unge og barn, og fortelle dem hva som egentlig skjer, sier han.

Les fra lørdag: Ole og familien har vært sandfast på flyplassen i 24 timer - vet fortsatt ikke når de kommer seg hjem

- Jeg vet at mange opplever at det har vært mangel på informasjon. Men vi har stått på og mange av dem som jobber på flyplassen har hatt en krevende situasjon, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Dagbladet.

Både SAS og melder også om dette på sine hjemmesider.

- Totalt har vi kansellert ti flygninger til og fra Skandinavia i dag, hvorav fem fra Norge, tre fra Danmark og to fra Sverige. Vi har gjennom natten jobbet på spreng for å ivareta våre kunder på best mulig måte, ved å bistå med hjelp til å skaffe hotellovernatting. Vi har også delt ut matkort på flyplassen. Det er en krevende og uoversiktlig situasjon ettersom alle flyselskap er berørt og de fleste hoteller er fulle, skriver Norwegian på sin hjemmeside.

Både SAS og Norwegian melder at alle flyene som har vært på Gran Canaria og Tenerife, må gjennom tekniske inspeksjoner for å sikre at de ikke har fått skader i sandstormen.

Kommentarer til denne saken