Sommertid er ferietid, og for mange synonymt med å sette seg på et fly til varmere strøk. Vi voksne gleder oss til late dager, god mat og stabilt høytrykk. Barna gleder seg til basseng, nye ferievenner og kos med mamma og pappa.

De aller fleste får en fin reise, men dessverre vil noen også få deler av ferieopplevelsen ødelagt av medpassasjerer som drikker for mye på flyturen og som av den grunn ikke er spesielt trivelig reisefølge.

En ny undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan viser at nær én av ti har hatt ubehagelige opplevelser med berusede personer på utenlandsflyvninger de siste fem årene.

Les også: En nordmanns opplevelse av bilutleie i Syden

Skummelt for barn

For de minste passasjerene er opplevelsen med fulle medpassasjerer ekstra ugrei. Mange barn synes det er skummelt med fulle, høylytte voksne i umiddelbar nærhet. På et fly har man ingen steder å gå, man er tvunget til å sitte sammen med bråkmakerne helt til man er fremme. Dette kan være en vond opplevelse, selv om man har en trygg mamma eller pappa ved siden av seg.

Dette viser heldigvis folk stor forståelse for: I undersøkelsen svarer hele 60 prosent at det er greit med alkoholfrie flyvninger der det vanligvis er mange barnefamilier, som for eksempel charterturer.

Les også: Dette skjer når flyet blir truffet av lyn (Nettavisen Pluss.)

Flyselskapene bør lytte til forbrukerne

Så mange som én av fire ville foretrekke alkoholfrie flyvninger generelt, dersom man fikk valget. Hovedsakelig fordi fulle passasjerer kan ødelegge flyreisen og fordi de selv uansett ikke drikker om bord i fly.

Flyselskapene bør lytte til forbrukernes ønsker og vurdere alkoholfrie flyvninger på charterturer, eller i det minste tilby alkoholfrie soner. Vanligvis kan man velge om man vil oppsøke steder der det drikkes, det kan man ikke når man er stuet sammen på et fly.

Reisen til Syden bør være en fin opplevelse for alle, ikke bare de som varmer opp med halvlitere på flyplassen og spretter sjampanjekorken etter avgang.