*Nettavisen* Nyheter.

Flyselskapene ønsker endret flyovervåking

Oslo (NTB): Norske flyselskaper mener den norske og europeiske flysikringstjenesten må omstruktureres for å unngå kaos med forsinkelser og innstilte fly.

Flyselskapene mener et tiltak kan være å fjerne en lang rekke europeiske flykontrollsentraler, skriver Aftenposten.

- I Europa er det 70 flykontrollsentraler. I Nord-Amerika er det 20. Nord-Amerika er jo dessuten et veldig stort geografisk område med svært mye flytrafikk, og amerikanerne sier selv at 20 er for mange. Åpenbart må man redusere antallet i Europa også, sier Torbjørn Lothe, direktør i bransjeforeningen NHO Luftfart, der blant annet norske flyselskaper er organisert.

I Norge er det de tre såkalte områdekontrollene i Røyken, Stavanger og Bodø som overvåker all flytrafikk. De bemannes av Avinor, og kaoset i sommer skyldtes problemer med å få tettet hullene i vaktlistene. Det viser at dagens system er altfor sårbart, mener norske flyselskaper.

Lothe mener vi ikke trenger tre kontrollsentraler i Norge, og peker på at det er klare stordriftsfordeler med større enheter. Overlappende tjenester mellom landene vil redusere sårbarheten, påpeker han.

Et europeisk arbeid med inndeling av luftrommet i blokker som ikke følger landegrensene, er allerede i gang. I første omgang skal Europa deles inn i ni luftromsblokker, og stadig færre kontrollsentraler vil få ansvaret for et økende antall fly fordelt på stadig større geografiske områder, sier Lothe. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.