Den norske flybransjen står overfor en storstreik. Piloter, flyteknikere og bakkepersonell kan bli tatt ut omtrent samtidig. Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tar ut 39 nye flyteknikere i streik fra fredag, opplyser de mandag kveld.

Les også: Trippel flystreik kan ramme ferie-Norge: Vil skjerme disse rutene

En slik situasjon vil kunne få store konsekvenser for reisende nordmenn, som nå frykter at sommerferien vil preges av forsinkelser og usikkerhet. I verste fall vil flere av flyvningene kanselleres.

Dette er situasjonen nå:

  • 18. juni ble 31 flyteknikere tatt ut i streik etter brudd i meklingen mellom NFO og NHO Luftfart.
  • Fra 20. juni tas ytterligere 75 flyteknikere ut i streik, tilsvarende en fjerdedel av flyteknikerne i Norge.
  • Mandag registrerte Widerøe sin første kansellering som følge av den pågående streiken mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart.

Uklart hva som vil skje videre

– Ett fly er kansellert og ett fly fra Bodø-Leknes ble to timer forsinket. Det som er forsinket vil få følgefeil som Widerøe ikke har fullstendig kontroll over ennå, sier Catharina Solli i Widerøe til TV 2.

Hun sier at selskapet arbeider fortløpende med å få klarhet i situasjonen, men at det er for tidlig å si noe om utfallet.

– Nå forholder vi oss kun til ettermiddagen og i morgen tidlig, fortsetter Solli.

Natt til tirsdag 21. juni kan bakkemannskapet gå ut i streik. 160 flyarbeidere kan tas ut ved Aviator i Bergen og Widerøe Ground Handling i Trondheim. Mekanikere, stuere, sjåfører, rengjøringspersonell og ellers personell knyttet til lasting og lossing og ekspedisjon er blant gruppene som kan bli tatt ut i streik.

Enda en pilotstreik kan bli et faktum 29. juni, når 900 SAS-piloter har varslet at de kan gå ut i streik. Samtidig varsler flere europeiske Ryanair-ansatte streik fra 24. juni.

– Vi forbereder oss

Norwegian kansellerte mandag morgen tur-retur fly fra Bergen til London Gatwick og fra Oslo til Nice. Mandag formiddag kansellerte de også en Trondheim-Bergen-flyvning, opplyser Norwegians kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til Nettavisen.

Les også: Tre muligheter for dem som rammes av flystreik

– Når vi kommer dit at vi må kansellere flyvninger på grunn av streiken, vil vi forsøke å gjennomføre de typiske ferierutene til utlandet. Det betyr også at eventuelle kanselleringer i større grad kommer på strekninger med høy frekvens, hvor vi flyr flere ruter, sier Tuman til Nettavisen.

Tuman forteller at selskapet forbereder seg på streik – og at de er i gang med å kartlegge hvilke reiser som vil rammes.

– Det er som å legge kabal med mange kortstokker samtidig. Vi har ikke den konkrete oversikten over hvilke flyvninger som vil rammes ennå, det er for tidlig. Men vi forbereder oss, sier han.

Videre forteller han at dersom man ikke hører noe fra flyselskapet, kan man gå ut fra at reisen går som normalt.

– Du blir kontaktet av flyselskapet om det blir noen endringer, avslutter Tuman.