RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Etterforskere er nå på plass ved krasjstedet i Ukraina.
Etterforskere er nå på plass ved krasjstedet i Ukraina. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Flystyrten i Ukraina kan være en krigsforbrytelse

Putin vil legge press på seperatistene.

Kiev/Oslo (NTB-Hans Cosson-Eide): Røde Kors definerer situasjonen i Ukraina som en krig. Dermed kan Malaysia Airlines-styrten og andre hendelser i Ukraina være krigsforbrytelser.

Det internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) slår i et hemmeligstemplet dokument fast at Ukraina er i krig. Det sier vestlige diplomater til nyhetsbyrået Reuters.

ICRC er ifølge Genèvekonvensjonene talsmann og vokter av krigens folkerett. Derfor tillegges komiteens ordvalg om konflikter stor vekt i FN-systemet. At landet er i krig åpner muligheten at nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet og andre hendelser kan etterforskes og rettsbehandles som krigsforbrytelser.

Krigsforbrytelser

Nederland etterforsker allerede flystyrten, med mistanke om drap, krigsforbrytelser og nedskyting av flyet. Ifølge folkeretten kan Nederland og andre land rettsforfølge enkeltindivider som har begått krigsforbrytelser mot sine statsborgere, også i utlandet.

– Det er ingen tvil om at dette er en internasjonal konflikt, og derfor er dette sannsynligvis en krigsforbrytelse, sier en vestlig diplomat til Reuters.

Nederlands statsminister Mark Rutte bekrefter at landet også får en ledende rolle i den internasjonale etterforskningen av hva som forårsaket ulykken.

Tirsdag ankom toget med omtrent 280 av de 293 omkomne byen Kharkiv. Der blir kroppene tatt hånd om av eksperter, som skal sende dem videre til Nederland. Der ankommer de onsdag, men identifiseringsarbeidet kan ta flere måneder.

– Tuklet med vrakrester

Malaysia Airlines-flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det etter alt å dømme ble skutt ned. Ukraina og flere vestlige land mener de prorussiske separatistene øst skjøt det ned med raketter fra det russiske forsvaret. Russland har på sin side antydet at Ukrainas styrker kan ha skutt ned flyet.

A part of the wreckage is seen at the crash site of the Malaysia Airlines Flight MH17 near the village of Hrabove (Grabovo), in the Donetsk region July 21, 2014. Russia's Defence Ministry on Monday challenged accusations pro-Russian rebels were to blame for shooting down a Malaysian airliner and asked the United States to produce satellite images to support its assertions. REUTERS/Maxim Zmeyev (UKRAINE - Tags: DISASTER TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)


Tirsdag sa Michael Bociurkiw i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) til BBC at vrakrestene er kuttet i og ser annerledes ut enn da organisasjonens observatører først så dem.

Flere har fryktet at separatistene i området har fjernet bevis for nedskytningen før de slapp internasjonale eksperter til på stedet. Først fire dager etter styrten, fikk de første flyekspertene starte arbeidet.

Hemmelig dokument

Ifølge Reuters' kilder har ICRC valgt å ikke gå offentlig ut med at Ukraina er i krig, for å unngå å fyre opp under konflikten. Det hemmelige dokumentet har blitt delt med partene i konflikten, ifølge kildene.

– Vurderingen har blitt delt bilateralt og konfidensielt, er alt Anastasia Isyuk, talsperson for ICRC, vil si om dokumentet.

I mai sa Russlands president Vladimir Putin at det var borgerkrig i Ukraina. I Kiev ser myndighetene på konflikten som en krig der Russland er involvert. Det er foreløpig ukjent om ICRC kaller krigen en borgerkrig eller en internasjonal krig.

Trapper opp

Mandag gjenopptok Ukraina «antiterroroperasjonen» mot separatistene i øst ved å angripe Donetsk, som ligger rundt 80 kilometer fra vrakstedet. Myndighetene sier de har tatt tilbake kontrollen over Donetsk lufthavn og flere av byens forsteder.

Tirsdag godkjente nasjonalforsamlingen president Petro Porosjenkos forslag om å mobilisere ytterligere militære styrker som skal settes inn i konflikten.

Både ukrainske styrker og separatistene har innført en våpenhvile i en radius på henholdsvis 40 og 10 kilometer rundt vrakstedet, slik at etterforskningen kan gå sin gang.

Vladimir Putin


Putin vil bruke sin innflytelse

Russlands president Vladimir Putin sier han vil legge press på de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina for en åpen og uhindret etterforskning av flystyrten.

– Vi vil gjøre alt vi kan for en gjennomgående, dyptpløyende og åpen etterforskning, men det er ikke nok, sier Putin.

Presidenten mener at også vestlige land må gjøre mer, ved å legge press på Ukrainas regjering for å dempe militæroffensiven mot separatistene. Angrepene mot separatistkontrollerte Donetsk mandag var «uakseptable», mener han.

Videre ber Putin om at vestlige land demper retorikken om «ultimatum og sanksjoner», og heller fokuserer på dialog med Russland.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere