RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Flyt» - det siste du bare må ha

Sist oppdatert:
Hvorfor er det alltid noen andre som vinner i Lotto, får de beste jobbene uten å ha fortjent det og stikker av med de beste kjærestene. Det er fordi de har «flyt».

Golfspilleren Henrik Bjørnstad snakker om flyt. Brann hadde flyt i hele vår, men har mistet den. Hva er flyt og er den likt fordelt over lang tid, eller er det slik at noen har mer flyt enn andre. Og - kan vi påvirke mengden flyt vi får?

Førsteamanuensis Stig Berge Matthiesen ved Universitetet i Bergen forsker på flyt. Han mener at det skrives alt for lite om et felt som er viktig for alle mennesker.

- Flyt er en del av det vi kaller positiv psykologi og det er en polsk-amerikaner ved navn Mihaly Csikszentmihalyi som har forsket mye på dette.

- Hva er flyt?

- Det er opplevelsen av en rekke små eller store øyeblikk av lykke, mens mangelen på flyt oppleves som fraværet av disse øyeblikkene. Det er adrenalinkick. Det er det en skuespiller opplever etter en forestilling som har vært perfekt og der publikum var i ekstase. Den positive psykologien hevder at flyt gir oss bedre liv. Det hever livstilfredsheten

- Når opplever vi flyt?

- Forskningen viser at vi opplever mest flyt på jobben og det kan være dumt fordi det kan føre til at vi liker oss bedre på jobben en hjemme.

- Kan vi påvirke vår egen flyt?

- Noen opplever mer flyt enn andre fordi de er i en posisjon til å føle flyt, til å føle glede ved å ha lykkes med noe. For å kunne kjenne den lykken må du holde på med noe der utfallet ikke er gitt. Du må leve litt på kanten. Være i en situasjon der du må være skjerpet, der du må ansterenge deg for å komme i mål. Da opplever du lettere det som kalles «peak experiences.» Så hvis livet ditt er traurig med lite følt flyt så kan en aksjon være å skifte beite.

- Andre igjen kompenserer med et aktivt liv på fritiden. Generelt sett er det ikke sikkert at det oppfattes som flyt å stå ved samlebåndet på sardinfabrikken, men dette betyr heller ikke at alle nå må klatre i Mount Everest. Det gjelder å finne sitt optimale nivå å operere på.

- En smart mann sa en gang jo mer jeg trener jo heldigere blir jeg?

- Ting en har øvd på og vist at en mestrer blir lettere å lykkes i. Det har med selvtillit å gjøre. Men det betyr ikke at det ikke er stang-ut dager.

- Apropos stang-ut. Brann. Hadde flyt i vår. Snubler nå.

- Brann er et godt eksempel på flyt og mangel på flyt. Hadde Charlie Miller scoret på straffen mot Start ville laget ha vokst på seg kollektiv selvtillit som jeg tror ville resultert i flere scoringer. Fotball er en type flyt som er koplet til laginnsats mer enn individet. Dersom en løfter i flokk er det en flytopplevelse som fotballspillere vokser på. Fotballagets flyt kan også ha ringvirkninger. Hele Norge fikk flyt etter at Kjetil Rekdal satte straffen mot Brasil. Men det er en kortvarig euforisk flyt, lykkefølelse. Det er ikke som å få et barn f.eks.

- Tilbake til Brann. Kan de få flyten igjen. I Lillestrøm gikk det seks kamper uten seier. Må Brann gjennom det?

- Det gjelder bare å holde troen så vil det snu og bruke spillere som er i flyt. Det er klart at en spiller som har scoret tre mål i en kamp har en bedre følelse enn en som ikke har scoret på ti kamper, selv om denne i utgangspunktet skulle være bedre.

- Det er også slik at usikkerhet ikke avler flyt. Rokeringer uten mål og mening vil som regel ha motsatt effekt.

- Når vi ser på Rosenborg sin 13 årige seiersrekke og fall fra tronen med en gang Nils Arne Eggen var borte, var det i virkeligheten flyt han delte ut når han snakket om godfot-teorien og lett-på-tå og alt det røreriet han kom med.

- Jeg kjenner ikke detaljene i metodene hans, men noe må han ha gjort rett og dette med å løfte i flokk og erkjennelsen av at laget er sterkere enn enkeltindividet er sterke ting. Når du da slår de store europeiske lagene etter tur, blir det noe du kan tro på og at det gir en følelse av flyt er vel selvsagt.

- Har noen mer flyt enn andre?

- De letter til sinns har generelt sett mer flyt enn de deprimerte som kanskje ikke føler så mye flyt

- Kan motflyt være farlig? Noen dager er det rødt lys i alle kryss og man hevder at en hver flyulykke starter med at kapteinen krangler med konen før han går hjemmefra og er et resultat av en rekke negative hendelser for alle involverte?

- Jeg kan ikke se at det er forskning som støtter det, men at noen dager ikke er like vellykket, har vi vel alle opplevd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere