I juni 2021 mottok Flytoget fire splitter nye togsett som har en verdi på svimlende 1,3 milliarder kroner. Etter et par uker ble de brått tatt ut av trafikk, skrev Aftenposten i fjor.

– Under planlagt vedlikehold ble det oppdaget en sprekk i understellet på togsettet, sier Ida Marie Fottland, kommunikasjonsdirektør i Flytoget til Nettavisen.

Flytoget tok da valget om å ta disse togene ut av drift, fram til feilen hadde blitt fikset. Der har de stått siden.

Fottland forklarer at sprekken oppsto i en del av bolsteret, understellet på toget, som nå er tatt ut av det nye designet.

Aftenposten skrev torsdag om den nye TV-reklamen som ble vist under French Open, som reklamerer om de nye togsett til selskapet. Til tross for at togene ikke er i bruk.

– Ja, det er filmtriks at de kjører i reklamen. Opptakene er gjort i Lodalen der togene står. Det er ingen tvil om at vi gjerne skulle brukt dem, sier kommunikasjonsdirektøren til Aftenposten.

Les også: Togturen kostet seks ganger så mye som flyturen: - Prisen er ublu

– Slutten av året

Togsettene er både produsert og levert av den spanske tog-produsenten CAF. Fottland opplyser at CAF har tatt ansvar for feilen som ble oppdaget. I tillegg har deres ingeniører det siste året jobbet med å utbedre feilen.

– CAF jobber sammen med Flytoget for å løse problemene som ble oppdaget. Vi har som mål om å ha enhetene tilgjengelig så raskt som mulig, sier CAFs talsmann Iñaki Escrig til Nettavisen.

Det spanske selskapet har kompensert Flytoget for alle ekstra utgifter som følge av feilen og forsinkelsen. Nettavisen spurte selskapet om kostnadene som oppsto da togene var på verksted. Men CAF ønsket ikke å kommentere.

– CAF kommer ikke til å gjennomføre vurderinger eller gi detaljert informasjon om prosessen, sier Escrig.

Hittil er det planlagt at togene skal tas i bruk mot slutten av året.

– Vi gleder oss veldig til å ønske de reisende velkommen velkommen om bord, sier Fottland til Nettavisen.

Les også: FHIs beskjed til reisende: – Det er en del kompliserte regler nå

Flere som reiser

Det er ingen hemmelig at under pandemien var det en kraftig nedgang i antall reiser som følge av strenge restriksjoner.

– Det var naturlig nok få reisende under pandemien så vi har vi klart oss med de togene vi har, sier hun til Nettavisen.

Lettelser i reiserestriksjonene utover sommeren og høsten gjorde at flere tok turen til utlandet i løpet av året.

De siste ukene har det vært veldig travelt for mange europeiske flyplasser, uvanlige lange køer, passasjerer som mister flyene sine og kaotiske forhold ved innsjekking. Noe som kan påvirke antall kunder som reiser med Flytoget.

– Vi er ennå ikke tilbake på 2019-nivå med tanke på antall kunder, men ser at mange nå er veldig klare for å reise igjen og vi vil snart få behov for å få satt også de nye togene i drift, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Høyeste antall reisende på Oslo lufthavn siden før pandemien