Gå til sidens hovedinnhold

Flytrafikken i gang igjen - ikke første gang bilmodellen forårsaker storbrann

Brannen på Stavanger lufthavn startet i en dieselbil, bekrefter politiet. Det er ikke den første storbrannen forårsaket av bilmodellen.

SOLA LUFTHAVN/OSLO (Nettavisen): Politiet fikk melding om brannen klokka 15.33 tirsdag ettermiddag fra en privatperson. Meldingen gikk først ut på at det brant i en elbil, men onsdag melder politiet i en pressemelding at brannen startet i en dieselbil.

- Vi har avhørt eier av den eldre dieselbilen, hvor brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn, Sola, startet i går ettermiddag. Vi har også avhørt flere vitner som så brannen i startfasen. Vi har også hentet inn en del videoer, og dette arbeidet vil vi også fortsette med, opplyser Elisabeth Vorland, seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon.

Forårsaket storbrann i Irland

NRK melder at bilmodellen, en Opel Zafira, tidligere har forårsaket en storbrann i et irsk parkeringshus. Brannen førte til at nær 60 biler ble utbrent i den irske byen Cork 31. august i fjor.

Parkeringsanlegget i Douglas Village Shopping Centre var uten sprinkleranlegg i første etasje hvor brannen startet. Brannen spredte seg rask, og den sterke varmen smeltet ned stålstrukturen i anlegget.

Hele 235.000 biler av biltypen ble tilbakekalt i Storbritannia i fjor. Bakgrunnen var at det ble oppdaget nye årsaker til brannene i bilene.

– Det er riktig at det har vært en tilbakekallingsaksjon for høyrestyrte biler solgt i Storbritannia, men denne feilen var knyttet spesifikt til disse bilene, sier PR- og informasjonssjef Stein Pettersen for Opel og Citroën Norge til NRK.

Bilmodellen skal totalt ha forårsaket over 300 branner og har blitt tilbakekalt tre ganger, men aldri i Norge.

Vil ta tid

Det vil ta tid før kriminalteknisk kan gå inn på brannåstedet.

- Dette er på grunn av skadene brannen har påført parkeringshuset, og at det dermed fremdeles er utrygt å gå inn. Det vil derfor også gå noe tid før den branntekniske rapporten kommer, og dermed vil det ta tid for å finne ut hva som er brannårsaken, sier Vorland.

Folk som har fått bilene sine skadet bes ta kontakt med sitt forsikringsselskap og referere til straffesaksnummer 15012846.

Flytrafikken i gang igjen

Onsdag morgen skal flytrafikken være i gang igjen, melder Avinor. De sier samtidig at man må regne med forsinkelser.

– Reisende må selv sjekke sin avgang, opplyser Avinor til Stavanger Aftenblad onsdag morgen.

– Vi har gjennomgått flyplassen og ser at vi med tanke på brann- og redningskategorier kan gjenoppta trafikken, sier operativ sjef Morten Wathne i Avinor til avisen.

Både fly og mannskap kan mangle som følge av at flyplassen ble stengt tirsdag ettermiddag.

– Dette skyldes først og fremst at de flyene som skulle tatt morgen-passasjerene gjerne kommer inn kvelden i forveien, som for eksempel KLMs rute til Amsterdam. Selskaper mangler dermed både fly og gjerne crew i dag

Etterslokking vil ta flere dager

– Det ligger mye materiale under de sammenraste massene som ikke er brent opp. Det vil stadig retenne. Det er derfor vi etterslokker og det er det vi har drevet med i hele natt, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud til NRK.

Brannsjefen forteller at det er store setningsskader i bygget og i konstruksjonen.

– Vi kan ikke sende inn mannskapene før vi har fått avstivet og sikret bygget. Det kommer til å ta flere dager. Det kommer et firma som skal gjøre beregninger, sier han.

Både Haagenrud og Anders Sandmæl, som er daglig leder i Kompetansesenter for brann og driftspersonell, sier til NRK at brannen og konsekvensene av den ville vært noe helt annet hvis det hadde vært sprinkleranlegg i parkeringshuset.

Ble evakuert

Sent tirsdag kveld kom meldingen om at brannen og røykutviklingen ved Stavanger lufthavn var kraftig redusert.

– Nå er det bare noen små branntilløp som gjenstår, sa operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sørvest politidistrikt til NTB ved 21.30-tiden.

Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, fortalte tidligere tirsdag kveld at brannmannskapene i løpet av kvelden har fått god slokkeeffekt ved å bruke skumvæske, og at brannen har dempet seg en del.

I tillegg har deler av brannmannskaper startet å rive deler av parkeringshuset for å komme bedre til i slokkingsarbeidet.

Deler av parkingshuset kollapset

En del av parkeringshuset som står i flammer ved Stavanger lufthavn, har kollapset. Mer enn 300 biler har gått med i brannen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt sier at han ikke tør si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men at det er snakk om flere titalls.

– Det er ikke mulig å si på nåværende tidspunkt å si hvor mange biler som er ødelagt, sier han.

Ingen fikk forlate flyplassen

Nettavisens reporter på stedet melder at ingen ikke fikk forlate flyplassen før det kom busser for å frakte bort passasjerene. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

– Jeg så skyer av sort røyk stige opp fra Sola lufthavn da helikopteret var i ferd med gå inn for landing. Vi var 11 journalister og fotografer på vei tilbake etter åpningen av Johan Sverdrup, melder reporter Magnus Mullis.

Statsminister Erna Solberg er blant dem som deltok på åpningen og dermed sitter fast på flyplassen som følge av brannen.

– Ingen av oss får forlate bygget på grunn av røyken som fortsatt kommer ut av bygget.

Sjekk forsinkelser som følge av brannen her.

Et titalls biler i brann

Ifølge politiet tyder informasjon fra stedet på at brannen blir «langvarig». Evakuerte fra Scandic hotell og reisende på flyplassen blir tirsdag kveld transportert til et hotell i Stavanger.

Operasjonslederen sier at ingen av nødetatenes mannskaper er inne i parkeringshuset.

Politiet har oppfordret beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

Hotell evakuert

Ved 16.30-tiden tirsdag opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Nødetatene har mange ressurser på stedet. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

– Det er mye tjukk, sort røyk, og evakuering fra nærliggende bygninger vurderes fortløpende, sier Fenne-Jensen.

Operasjonslederen sier at politiet ikke har fått melding om at noen er skadd i forbindelse med brannen.

Har du bilder eller video fra stedet? Tips oss på 02060@nettavisen.no

Kommentarer til denne saken