Gå til sidens hovedinnhold

Flyttehjelp til Fredrikstad

Film- og Eierskapstilsynet må pakke en del lass, skal de komme seg fra Oslo til Fredrikstad. Kulturministeren gir dem en god slump penger for å hjelpe dem på veien.

Når det nye Medietilsynet åpner om et drøyt år, kommer Filmtilsynet fra Dronningens gate, mens Eierskapstilsynet flytter fra Øvre Slottsgate i Oslo. Den nye adressen blir Fredrikstad, men gateadresse er ikke bestemt ennå. Blir det Gamlebyen, lokalene til Statens Medieforvaltning (bildet), som allerede ligger i Fredrikstad, eller...?

I forslaget til statsbudsjettet er det satt av syv millioner kroner til selve flytteprosessen av det nye Medietilsynet.

- Jeg vet ikke hvor mye det blir for hvert av tilsynene, men det er satt av syv millioner kroner til selve utviklings- og flytteprosessen. Det er mye utgifter forbundet med det. Vi har bare litt over et år på oss. Vi vil ikke klage over summen, sier Tom Thoresen til Propaganda. Han er i dag direktør i Statens medieforvaltning og blir direktør i det nye Medietilsynet.

Eierskapstilsynet, Statens Filmtilsyn og Statens Medieforvaltning slås sammen til ett og lokaliseres i Fredrikstad. Tilsynet skal være i virksomhet fra 1. januar 2005.

- Pengene går til forferdelig mange ting, selve den fysiske flyttingen, til utredninger og konsulenthjelp, de skal dekke alle ekstrautgifter, sier Thoresen.

Han mener millionene vil hjelpe til å få fortgang i flytteprosessen.

Kirke- og kulturdepartementet vil sikre uavhengigheten som gjelder for tilsyn med eierskap i mediene og at forhåndskontroll av film blir videreført. Departementet vurderer lovendringer i forhold til dette.

Departementet vil også presisere eventuelle nye oppgaver som legges til Medietilsynet. Ny medieeierskapslov vil legges frem.

Eierskapsloven bestemmer hvor mye en aktør kan eie i aviser, tv og radio. Loven gir i dag mediekonsern lov til å eie inntil en tredjedel av mediemarkedet i Norge. Dermed kan ikke mediegiganten Schibsted bli større her i Norge. Loven forhindrer også Orkla fra å kjøpe A-pressen. I mediemeldingen, som ble lagt frem da Ellen Horn var kulturminister, ble det foreslått å øke eierskapsandelen til 49 prosent.

Stortingspolitikerne vurderer den nye loven i forhold til hensynet til ytringsfrihet og mediemangfold. Rådgiver i eierskapstilsynet, Anders Huitfeldt, argumenterer for at den mulige nye loven ikke gir gode nok vilkår for meningsmangfoldet.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser