Gå til sidens hovedinnhold

Flytter fra Tøyen hvis dette er nok et løftebrudd

Samboerne Erik Brett Jacobsen og Marie Fjeldstad var blant publikum på folkemøtet på Tøyen skole denne uken. Selv om det nå er vedtatt et Tøyen-løfte har tålmodigheten tatt slutt.

TØYEN: – Vi flytter fra Tøyen hvis det ikke skjer noe ganske fort nå, sier Erik Brett Jacobsen.

Han og kjæresten Marie Fjeldstad bor sammen på Tøyen. De har sett seg lei på tomme løfter fra politikerne. Nå venter de sitt første barn, og hvis ikke ting begynner å skje innen familien blir tre vil de sannsynligvis ikke bli på Tøyen.

– Jeg har bodd her i 13 år nå, og situasjonen her har egentlig gått nedover i løpet av den tiden, sier Fjeldstad.

LES OGSÅ: Beboere er lei: – Tøyen må bli et godt sted å bo

Munch til Bjørvika

Tirsdag overrasket SV og byrådspartiene med å inngå et kompromiss. Munch-museet flyttes til Bjørvika mot at Tøyen får en områdesatsing mye lik Groruddals- og Søndre Nordstrands-satsingen.

På folkemøtet på Tøyen skole, arrangert av gruppa Tøyeninitiativet, i går kveld ble de nye løftene debattert. I panelet var blant annet Marianne Borgen (SV), Trine Skei Grande (V), Libe Rieber Mohn (Ap) og Bjørnar Moxnes.

– Jeg er redd for at dette er flere tomme løfter. Høyre-byrådet har ikke vært engasjert i Tøyen og hvordan vi har det her i det hele tatt. Nå er det viktig at vi presser på slik at politikerne gjennomfører det de har lovet, sier Jacobsen.

– Her på Tøyen er det nesten bare små leiligheter, noe som fører til at folk som får barn og trenger mer plass flytter til andre områder. Men det er når folk blir boende her lenge at det skapes et godt miljø, sier Fjeldstad, som ønsker at det skapes boliger som er tilpasset større familier.

– Vi liker og bo på Tøyen, og vi ønsker å fortsette å bo her, men tålmodigheten er slutt. Det må skje nå, sier Brett Jacobsen.

LES OGSÅ: Munch til Bjørvika – Tøyen får områdesatsning

125 millioner til oppgradering

Folkemøtet skulle egentlig være for at beboerne på Tøyen kunne diskutere nærmiljøet sitt, og målet var blant annet en områdesatsning.

Men på grunn av tirsdagens nyhet om flytting av Munch-museet og Tøyen-satsingen, ble det i steden en politisk debatt. SVs Marianne Borgen fortalte om satsingen.

– Med nytt vitensenter, badeland, et sammenhengende grøntområdet og de andre tiltakene skal Tøyen bli et veldig spennende og attraktivt sted, sa hun.

Satsingen innebærer en kommunal finansiering på 25 millioner kroner hvert år over fem år, til sammen 125 millioner kroner. Og selv om det ikke er vedtatt, ønsker Borgen også å flytte Teknisk museum til Tøyen.

LES OGSÅ: Dette er byrådets plan for Tøyen

Variert befolkning

Bjørnar Moxnes, leder for partiet Rødt mener avtalen er for dårlig, og at Tøyen-løftet burde vært mye større og mer langsiktig.

– I dag er det gjort noen små grep, men det som ligger bak problemene på Tøyen er fattigdom, sosiale forskjeller og en feilslått politikk som er ført over mange år. Vi trenger en bedre velferdspolitikk og boligpolitikk, sier han, og mener blant annet at kommunen skal styre befolkningstrendene.

– I Oslo er det en opphoping av resurssterke mennesker i noen områder, og av fattige i andre områder. Dette bør kommunen styre slik at vi får varierte boligmiljøet og variert befolkning, sier han.

LES OGSÅ: Frp bryter borgerlig samarbeid etter Lambda-vedtak

Moxnes påpeker også at kommunens plan om kjøp av kommunale boliger i Åkebergveien på Tøyen og OL-søknad har en prislapp på til sammen 273 millioner kroner, noe som heller kunne gått til utvikling av Tøyen.

– Så ikke gi dere, sa han til alle Tøyen-beboerne som har tatt turen til folkemøtet på Tøyen skole.

Frykter satsingen er for liten

Heidi Marie Kriznik og Trine Bang er begge med i gruppa Tøyeninitiativet, som jobber for et bedre bomiljø på Tøyen. De syns Tøyen-satsingen er for liten.

– Det er flott hvis det er sant og det faktisk skjer, men jeg ville trodd vi kunne fått både satsingen og Munch-museet, sier Kriznik.

– Det virker lite og ikke langsiktig nok, mener Bang.

LES OGSÅ: Tøyenbeboere er spente på satsingen

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler