*Nettavisen* Nyheter.

Flyttet blomst 25 meter - prislapp: 10 millioner

Varaordfører Busk håpet på innertier i jakten på en blomst. Det slo til. Foto: Kenneth Strømsvåg (Finnmarken)

10 millioner kroner kostet det å flytte Finnstjerneblomsten slik at skolen kunne bygges.

VADSØ (Finnmarken): Det var i midtveis i november i fjor at en helt spesiell redningsaksjon ble satt i verk. Den rødlistede Finnstjerneblomsten måtte flyttes 25 meter, slik at skolebyggingen i Vadsø kunne starte opp som planlagt.

– Nå ser jeg jo her at dette ser ut til å ha gått helt fint. Det er da enda godt. Noe annet hadde jo vært skikkelig trist, sier varaordfører Busk, som tok på seg falkeblikket før han lot seg lede av anleggslederen til det nye, fuktige hjemmet til blomsten som ikke er av det storvokste slaget.

– Se her ja, den var jammen ikke lett å se. Den er jo ikke stort større enn en halv centimeter i diameter. Men flott da, det er den, sier en fornøyd varaordfører til Finnmarken.

Våt affære

Mens et sted mellom 35 og 40 arbeidere støyer fram den splitter nye barneskolen i Vadsø, speider Busk-blikket ivrig etter å lokalisere flere blomster.

– Akkurat nå er det vel mer sumpaktig her enn det kommer til å være i framtida, så det ville jo vært fin om kolonien blomstret enda ivrigere neste år, ved skolestart, sier Busk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blomsten støtter seg ofte til annen vegetasjon, for å holde seg oppe. Foto: Kenneth Strømsvåg (Finnmarken)


Varsom flytting

Maskinkjørerne til entreprenør en Mietinen maskin AS brukte to arbeidsdager på flytteoperasjonen som Fylkesmannen krevde gjennomført før det ble gitt grønt lys for fortsatt bygging på den utpekte tomta.

Med varsomme bevegelser skar maskinførerne ut kvadratiske blokker på rundt to ganger to meter, løftet dem opp og svinge dem 180 grader rundt og 25 meter fram i terrenget.

Fakta

Finnstjerneblomst

– Jeg regner med at dette kommer til å gå bra. Blomsten er jo i utgangspunktet en slags innvandrer her, sa biolog Geir Arnesen som var hyret inn for å gi råd rundt den spesielle flyttingen seinhøsten i fjor.


Bråstopp

Byggingen av den nye skolen i Vadsø skulle etter planen startet opp rundt august i fjor. Da Finnstjerneblomst-alarmen gikk, ble det bråstopp i planene. Fylkesmannen vendte tommelen ned for dispensasjon, og svarte i stedet med å kreve en plan for hvordan den sjeldne blomsten, som kun er funnet noen få steder i fylket, og bare i Finnmark, kunne ivaretas samtidig som skolen skulle kunne bli realisert.

Svaret ble den omtalte flyttingen, og dette vendte byråkratene tommelen opp for. Flyttejobben ble gjort midtveis i november. Regningen, inklusiv kostnaden ved forsinket byggestart, kom på om lag ti millioner kroner, skriver Finnmarken.

– Løsningen som til slutt ble valgt var den beste, sier Busk, som synes alternativet ville vært langt verre, dersom hele prosjektet hadde havarert på grunn av den eksklusive planten.

Åpning neste år

– I oktober i forfjor tok vi jo endelig beslutningen om å bygge en ny skole, til manges glede. Det verste ville vært om vi måtte ut på ny tomtejakt. Da hadde vi ikke hatt den skoleåpningen vi nå venter neste år.

Les flere saker hos Finnmarken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.