*Nettavisen* Nyheter.

Flyttet etter fire ran og HIV-trusler

Etter å ha blitt ranet fire ganger i sitt eget hjem av samme ransmann, valgte det forskremte offeret å flytte.

21.06.06 16:26

Ransmannen (23), som tirsdag ble dømt, må derimot ikke flytte, ettersom han allerede sitter varetektsfengslet i Bergen fengsel. Der har han sittet siden begynnelsen av november, da han ble pågrepet etter å ha utført det siste av til sammen fire ran i offerets leilighet i Åsane.

Midt på natten
Ransbølgen startet i slutten av oktober i 2005. Mannen sov fredelig i sengen sin da 23-åringen midt på natten plutselig banket hardt på døren. Fortumlet åpnet han døren og ble presset til siden av ransmannen som tok seg inn. Med klar beskjed om å holde seg i ro, måtte mannen se på at 23-åringen saumfarte leiligheten hans og tok med seg det han fant av verdisaker.

Fire dager senere var den rabiate raneren tilbake. Igjen trengte han seg inn i leiligheten og tilranet seg både penger og mobiltelefon fra det vettskremte offeret. Med lommene fulle forlot han boligen, men etter kort tid var han tilbake igjen. Denne gangen forlangte han å få et glassbord som sto i stuen. Utenfor ventet en drosje han lastet tyvegodset inn i.

Truet med HIV-sprøyte
Men 23-åringen ga seg ikke med det. Tre netter senere våknet offeret på sofaen av at ransmannen sto over ham med en hammer i hånden. Han hadde knust seg inn døren og forlangte å få tilbake et fjernsyn han mente offeret hadde tatt fra ham. «Jeg kommer tilbake og raner deg hver dag helt til du gir meg TV'en tilbake» truet 23-åringen, før han tok fram en sprøyte. Overfor mannen hevdet han at sprøyten var infisert med HIV og rispet ham i armen.

Under rettssaken i Bergen tingrett mandag innrømmet 23-åringen å ha vært i mannens leilighet ved alle de tre anledningene, men husket lite av hva han hadde sagt og gjort. Han utelukket derimot ikke at det offeret fortalte var sant.

Angst og uro
Det livredde offeret fortalte at han hadde slitt med angst og uro etter ranene. Frykten var etterhvert blitt så overveldende at han valgte å flytte fra leiligheten.

23-åringen er sterkt rusbelastet og tidligere dømt for ran tre ganger. Han fortalte retten at han har fått plass på et rehabiliteringssenter i juli og er svært motivert for behandling. Den sterke motivasjonen gjorde at tingretten bestemte at 23-åringen kunne sone dommen på ett år og åtte måneder i behandlingsklinikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.