Gå til sidens hovedinnhold

Flyttet fra låve til leilighet

I et drøyt halvår har Arne Skarpsno, "Gatebarnas far", bodd med 500 griser i en låve. Torsdag fikk Skarpsno overlevert nøkkel til egen leilighet på Stovner.

Romsås/Stovner: Det var en tydelig lettet Skarpsno som fikk overlevert nøklene fra leder i boligenheten, Arild Birkeland.
- Det skal bli deilig å få være her i fred nå og slippe alle fluene og den vonde griselukten. Nå er det fint å kunne ha min egen nøkkel, egen dør og en egen leilighet, forteller "Gatebarnas far" mens han setter seg ned på sofaen i den nye leiligheten sin.

Fluer og griser

Det siste halvåret har 79-åringen nemlig bodd i et rom på en låve hos en venn av seg. Og der har Skarpsno vært omgitt av fluer og 500 griser.
- Jeg tok farvel med grisene i går. Det har vært veldig tøft og deprimerende å bo i en låve. Jeg har lengtet opp til graven til kona mi, innrømmer Skarpsno som har holdt seg oppe på grunn av jobben sin. Å hjelpe andre.
Skarpsno er en av åtte brødre som vokste opp i Vaffelkroken på Gjelleråsen. Utdanningen til jobben sin som gatebarnas far er at han selv har erfart hvordan det er å være på kjøret.
- Jeg var på kjøret i mange år. Det var fyll og piller, og det som hører med til det livet, forklarer Skarpsno.
Men da han var i 20-årene opplevde han det han kaller en dramatisk omvendelse. En søndag ettermiddag våknet han på stuegulvet. Fullt påkledd i dress.
- Jeg svømte i mitt eget spy. Den kvelden satt jeg i et kristent møte. Det var ingen som sendte meg dit. Jeg bare dro. Dette hadde ligget latent i meg alltid.
Slik begynte Skarpsno sitt arbeid for mennesker som bor på gata. Men da kona døde i 1998, var det som om noe ramlet under Skarpsno, som valgte å selge leiligheten de to hadde på Vestli.
- Det var ikke noe for meg å bo der kona mi hadde vært. Dessuten skyldte jeg masse penger på leiligheten, fortsetter Skarpsno.

Ble sviktet

Etter å ha betalt ned gjeld på leiligheten satt han igjen med 200 000 kroner som han brukte til et prosjekt på Stapleford klinikken i London for å hjelpe narkomane.
- Men jeg ble sviktet. Det var meningen at jeg skulle legge ut de pengene, men jeg fikk dem aldri igjen, sukker 79-åringen som så fikk seg leilighet på Romsås hvor han bodde i fire år.
- Jeg ble kastet ut på grunn av kontraktsbrudd. De mente jeg hadde brukt leiligheten som lager, og jeg orket ikke krangle om det.
Derfra bar turen til Evangeliesenteret på Kløfta hvor Skarpsno bodde til det ble nedlagt. Og det var da han måtte se seg nødt til å flytte inn på låven, helt til Bydel Stovner ordnet en leilighet til han.
- Jeg er veldig takknemlig til bydelen som har ordnet dette. De har gjort en veldig bra jobb, og jeg har fått leiligheten til en fin pris, smiler "Gatebarnas far".
Leiligheten Skarpsno nå har flyttet inn i, er kun en midlertidig løsning. Det jobbes nå for at 79-åringen skal få en permanent bopel på Haugenstua.

Jeg tok farvel med grisene i går. Det har vært veldig tøft og deprimerende å bo i en låve.
Arne Skarpsno

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren