*Nettavisen* Nyheter.

FN: - Nå lager de atomstridshoder

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH (EPA)

FN-organet IAEA har for første gang beskyldt Iran for å bygge atomvåpen.

22.02.10 09:45

FNs Internasjonale atomenergibyrå (IAEA) har trappet opp presset mot Iran ved å gå ut offentlig og si at landet er i ferd med å bygge atomstridshoder. Dette er første gang IAEA har gått så langt i sine anklager.

Tidligere har FN-organet kun uttrykt bekymring over at iranerne anriker uran med en mulig hensikt om å bruke det til å utvikle atomvåpen.

Ny IAEA-rapport
Men IAEA, som overvåker Irans atomprogram, hevder i en ny rapport at det er grunn til å tro at iranerne allerede er i ferd med å lage atomstridshoder som kan festes på raketter.

Den nye lederen for IAEA, Yukiya Amano, fører en langt mer aggressiv linje overfor Iran enn forgjengeren Mohamed ElBaradei, som aldri ville offentlig uttrykke bekymring for Irans militære intensjoner.

- Informasjonen som er tilgjengelig for byrået, er svært omfattende og troverdig når det gjelder de tekniske detaljene, tidsrammen for aktivitetene og personer og organisasjoner som er involvert, lyder en IAEA-rapport som ble frigitt torsdag kveld.

- Alt i alt så er det økt bekymringen for muligheten for nåværende eller tidligere uoppdaget aktivitet, som innebærer utviklingen av et atomstridshode til et missil, fortsetter rapporten.

Nok uran til én eller to bomber
Rapporten oppgir ingen konkrete bevis på våpenutvikling. Men IAEA fastslår at forskere ved kjernekraftanlegg i Natanz har begynt å anrike uran til 20 prosent, noe som er et klart brudd på Irans forpliktelser overfor FN.

Videre opplyser rapporten at Iran har økt beholdningen med lavanriket uran med 250 kilogram siden november i fjor. Dermed har landet 2060 kilogram med lavanriket uran, som er nok til én eller to atombomber dersom det blir anriket til 90 prosent.

USA fører an i arbeidet med å vedta nye sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

- Vi har alltid sagt at hvis Iran ikke lever opp til sine internasjonale forpliktelser, så vil det bli konsekvenser, sier talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, skriver The Times.

Russland, som tidligere har vært imot sanksjoner, har sagt de vil støtte en ny sanksjonsrunde mot Iran.

Fredelige hensikter
Iran hevder fortsatt at de kun har fredelige formål med atomprogrammet, og ikke har planer om å utvikle atomvåpen.

Det strider imidlertid mot president Mahmoud Ahmadinejads uttalelser i forrige uke da han erklærte at Iran endelig var en atommakt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag