RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN: - Omfattende og grove overgrep i Nord-Korea

Genève (NTB-Reuters): Regimet i Nord-Korea begår omfattende og grove brudd på menneskerettighetene, mener FN-granskere. I enkelte tilfelle kan det være snakk om forbrytelser mot menneskeheten, mener de.

De la tirsdag fram en rapport som bygger på vitneprov fra nordkoreanere i eksil, blant dem tidligere voktere fra leirer for politiske fanger. En nordkoreansk diplomat avviser anklagene, og sier EU og Japan i samrøre med USA har politisert granskningen av forholdene.

Men rapportørene er nådeløse i sin dom.

- De konkrete sakene vi ha fått kjennskap til, er representative for et omfattende mønster som kan utgjøre systematiske og grove brudd på menneskerettighetene, blir det framholdt.

- Overlevende fra leirene er blitt utsatt for utsulting og ubeskrivelige overgrep, sier Michael Kirby som ledet granskningen. Granskerne påpeker at de ikke har fått besøke Nord-Korea, og utfordrer landets ledere til å legge fram materiale som kan motbevise påstandene i rapporten.

FN-granskerne mener det er svært viktig at nordkoreanske institusjoner og tjenestemenn blir stilt til ansvar for forholdene som beskrives i rapporten. Enkelte av disse forholdene kan være så grove at de må betegnes som forbrytelser mot menneskeheten, ble det sagt tirsdag. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere