FN: - Ulovlig blokade

Foto: Lefteris Pitarakis (AP/Scanpix)

Samtidig som et nytt nødskip blir bordet av Israel, sier FN blokaden av Gazastripen må heves.

06.06.10 14:24

- Folkeretten forbyr utsulting av sivile som en krigsmetode, og det er også forbudt å innføre en kollektiv straff overfor sivile, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay.

Les også:Bordet av israelske fartøyer

Dermed er hun klar på at blokaden både er ulovlig og må heves, melder NTB.

Ser etter våpen og ammunisjon

Utspillet kommer samme dag som skipet MV Rachel Corrie ble stanset og bordet av israelske soldater. Ifølge talsmann for Israel Defence Force, Bjørn Hermann, ble skipet bordet etter å ha mottatt tillatelse fra mannskapet.

- Båten blir ført til Ashdod der varene blir inspisert for våpen eller ammunisjon og blir videre kjørt til Gaza over landgrensen, opplyste Hermann til Nettavisen.

Gransking

Lørdag gjentok Pillay også kravet om en internasjonal gransking av Israels raid mot nødhjelpskonvoien til Gazastripen tidligere denne uka, der ni aktivister ble skudd og drept av tungt væpnede israelske soldater.

Pillay mener at selv om blokaden viser seg å være lovlig i henhold til folkeretten, må den militære aksjonen vurderes ut fra Israels plikt til å sørge for store nok forsyninger av humanitær hjelp til Gazastripen.

Med den fire år lange blokaden prøver Israel å stoppe tilførselen av militært utstyr som kan styrke Hamas og deres angrep mot mål på den israelske siden av grensen.

Ni drept

Blokaden har denne uken blitt aktualisert gjennom bordingen av den tyrkiske hjelpesendingen, der også tre norske aktivister var med. I angrepet ble ni tyrkere drept, inkludert en 19-åring med amerikansk statsborgerskap. En obduksjon viser at disse ble til sammen truffet med 30 kuler på kloss hold.

Les også:- Aktivistene ble skutt til døde

I etterkant av drapene på aktivistene mandag har USA uttalt at sanksjonene er «uholdbare og må endres». Det er kanskje det klareste tegnet på at denne ukens blodsutgytelse kan føre til en endring av blokaden.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.