*Nettavisen* Nyheter.

FN: – Israel bryter trolig folkeretten

Angrepene mot Gaza fortsetter i uforminsket styrke. Foto: Hatem Moussa (Ap)

«Vilkårlige» angrep.

23.07.14 12:30

Genève (NTB-Reuters): Israelske og palestinske representanter pepret hverandre med beskyldninger om krigsforbrytelser og brudd på folkeretten da FNs menneskerettighetsråd onsdag debatterte krisen i Gaza.

Høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, åpent den ekstraordinære sesjonen med selv å mer enn antyde at den israelske framferden i Gaza, med drepte barn og riving av bolighus, kan være i kategorien krigsforbrytelser.

Pillay fordømte den vilkårlige beskytingen med raketter og bombekastere.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder.

Autopilot

Den israelske ambassadøren tok til motmæle og betegnet FN-debatten som en forutsigbar refleksbevegelse. Han sa at Israels rett til selvforsvar er hjemlet nettopp i folkeretten og at det snarere er Hamas som begår krigsforbrytelser.

– Israel vil ødelegge Hamas' infrastruktur, men Gazas innbyggere er ikke våre fiender. Israel er bundet er folkeretten og setter seg ikke ut over den, framholdt ambassadør Eviatar Manor.

Utenriksministeren i de selvstyrte palestinske områdene, Riad al-Malki, oppfordret verdenssamfunnet til å gjøre slutt på det han kalte «Israels straffefrihet». Han la til at Israel må stilles til ansvar for sine forbrytelser, et innlegg som høstet langvarig applaus blant delegatene.

Anstrengt forhold

Det var palestinerne, Egypt og Pakistan som hadde bedt om at Menneskerettighetsrådet kom sammen til et éndagsmøte for å drøfte krisen i Gaza.

Israel har i lang tid beskyldte rådet for å være partisk og holdt seg borte i protest i 20 måneder. Den israelske ambassadøren gjeninntok sin plass i forsamlingen i oktober i fjor. USA, som er Israels fremste allierte, har flere ganger kritisert forsamlingen for urettferdig uthenging av israelerne.

Kraftige angrep

Israelske styrker fortsatte sitt bombardement av bygninger på Gazastripen i formiddagstimene onsdag. Det var ingen tegn til at Israel ville gi etter for internasjonalt press om å stanse det stadig flere land kaller overdreven brutalitet og maktbruk.

Minst 15 palestinere ble drept ulike steder i løpet av natten, og i morgentimene ble det meldt om fire nye drepte, blant dem to barn, da stridsvogner hamret løs på flere bygg i byen Khan Yunis.

Det ble også meldt om sterk skyting og stor Hamas-motstand i området der det eneste kraftverket på Gazastripen ligger.

Israel avviser

En av Israels nøkkelpolitikere, tidligere utenriksminister Tzipi Livni, sier at det ikke blir snakk om noen våpenhvile før «tunnelprosjektet» er ferdig.

– Det er et militært mål som vi skal nå, sier Livni som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus innerste sikkerhetskabinett, en gruppe på sju personer som i realiteten styrer offensiven og bestemmer når målene er nådd.

Israelske militærmyndigheter har sagt at omfanget av Hamas-bygde tunneler fra Gaza og inn på israelsk område er langt større enn antatt. Israelske ledere gjentar at det ikke er snakk om å knuse Hamas, men å vingeklippe organisasjonen slik at den ikke lenger skal kunne skyte raketter inn på israelsk område eller ta seg inn i Israel under bakken.

Ikke belønne

Livni sa onsdag at Israel ikke vil «belønne» Hamas ved å stanse offensiven nå. Hun oppfordret organisasjonen til å godta det opprinnelige egyptiske forslaget til våpenhvile, et utkast som det nå gjøres intense forsøk på å justere.

Egypt leder dette arbeidet fra Kairo, men det er møtevirksomhet i flere byer i Midtøsten-regionen.

Hamas avviste det egyptiske forslaget, da det ikke inneholdt forsikringer om at den israelske blokaden av Gazastripen vil bli løftet.

Hamas må velge

USAs utenriksminister John Kerry var tirsdag i Kairo, der han blant svært mange også møtte utenriksminister Børge Brende. Kerry sa sent på kvelden at Hamas står overfor en grunnleggende beslutning som vil ha vidtrekkende følger for den palestinske befolkningen på Gaza.

Onsdag hadde Kerry forflyttet seg til Israel, der han skulle møte statsminister Netanyahu i Jerusalem og senere presidenten for de palestinske selvstyreområdene, Mahmoud Abbas, på Vestbredden.

Abbas kom tirsdag kveld tilbake til Ramallah etter flere dager med samtaler i Kairo, Tyrkia og Qatar. Abbas uttrykte sterkt sinne og frustrasjon over de dramatiske tapstallene på palestinsk side.

UNICEF meldte tirsdag at en betydelige andel av dem er barn mellom fem måneder og 17 år.

– Vi vil aldri glemme eller tilgi, sa Abbas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.