En video som er delt av en lokal innbygger, viser rohingyaflyktninger som ligger på stranden 2. juledag. De er tydelig utmattet og svake etter ankomsten, en måned etter de forlot flyktningleiren i Bangladesh i båt.
– Gruppen består av 83 voksne menn, 70 voksne kvinner og 32 barn, opplyser en talsmann for politiet i Ache.
De overlevende har fortalt at 26 mennesker mistet livet under den lange båtreisen, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
Takker lokale fiskere
– Indonesiske fiskere og lokale myndigheter bidro til å redde de rundt 200 desperate menneskene i land. De hadde drevet rundt på havet i en måned og blitt kastet opp og ned av nådeløse bølger, skriver regional representant for FNs høykommissær for flyktninger, Babar Baloch, på Twitter.
200 gikk om bord i båten, men bare 174 av dem nådde levende fram til Indonesia. Der var hadde mange av dem behov for medisinsk hjelp, opplyser han tirsdag.
180 antatt omkommet
Båten deres ankom Pidie-distriktet mandag. Dagen før ankom en annen båt med 57 rohingyaer en annen del av Aceh-provinsen, opplyser politiet og aktivister.
Mandag opplyste UNHCR at rundt 180 rohingyaer om bord i en annen båt trolig er døde etter å ha drevet rundt på havet i ukevis. Båten deres antas å ha sunket i starten av desember, ifølge hjelpearbeidere og pårørende.
Lik på sjøen
Nyhetsbyrået AP har snakket med en av de overlevende fra båten som nådde Indonesia mandag. Han forteller at de forlot flyktningleiren i Bangladesh i slutten av november og drev rundt på åpent hav.
– 20 av oss døde om bord på grunn av høye bølger og sykdom, og likene deres ble kastet i sjøen, sier flyktningen, som oppgir at han heter Rosyid.
UNHCR roser lokalsamfunnet og myndighetene i Indonesia for måten de har tatt imot de overlevende på.
Masseflukt fra Myanmar
Rohingyaene er en muslimsk minoritet som blir utsatt for omfattende diskriminering og apartheidlignende behandling i buddhistdominerte Myanmar. Siden 2017 har over 1 million flyktet over grensen til Bangladesh, der de aller fleste fortsatt bor i overfylte leirer.
De siste årene har forholdene i leirene blitt enda verre, samtidig som en militærjunta har overtatt makten i Myanmar. Det har ført til at flyktningstrømmen fra landet igjen har tatt seg opp.
Unnslapp kystvakten
En del rohingyaer forsøker å komme seg videre til land som Malaysia og Indonesia, og de to siste månedene har minst fem båter lagt ut på den farlige reisen, ifølge BBC.
Ifølge Arakan Project, som jobber med å gi støtte til rohingyaene i Myanmar, er de nyankomne blant fem grupper rohingyaer som først forlot leirer i Cox' Bazar i Bangladesh i mindre båter for å unngå å bli tatt av kystvakten. Deretter gikk de over i fem større båter, forteller organisasjonens direktør Chris Lewa.
Amnesty: – Uakseptabelt
– Uten en snarlig, ressurssterk og koordinert innsats fra regjeringer i regionen om å hjelpe rohingyaflyktninger som fortsatt er om bord i utsatte fartøy, kan liv gå tapt. Det er uakseptabelt, sier Amnesty Internationals Indonesia-direktør Usman Hamid.
UNCHR har fastslått av seks ganger så mange rohingyaer har forsøkt å ta seg til andre land i båt i år, som i fjor.
Før den seneste utviklingen hadde FN rapporter om at nesten 200 mennesker har mistet livet på den farlige reisen over Andamanhavet og Bengalbukta hittil i år.
Folkemordanklager
– Dette året kan bli blant de dødeligste i nyere tid for rohingyafolk som legger ut på den farlige sjøreisen, advarer Hamid.
– De fortsetter å risikere alt på grunn av de vanskelige forholdene i flyktningleirer i Bangladesh, der sikkerheten og andre levekår er forverret, og den stadig forverrede situasjonen hjemme i Myanmar, fortsetter landdirektøren i Amnesty.
Myanmarske sikkerhetsstyrker er blitt anklaget for massevoldtekt og drap på rohingyamuslimer, og mange av landsbyene de bodde i, er brent ned. Myanmar avviser anklagene om folkemord.
(©NTB)