Gå til sidens hovedinnhold

FN: 6500 sivile drept på Sri Lanka

India krever at kamphandlingene stanses umiddelbart.

FN opplyste fredag at 6432 sivile har blitt drept og 13.946 skadd i kampene mellom de srilankiske regjeringsstyrkene og Tamiltigrene de siste tre månedene, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig har to indiske delegater reist til Colombo for å holde møter med den srilankiske presidenten fredag hvor de forlanger en umiddelbar våpenhvile i den blodige borgerkrigen.

Fanget i kuleregnet
Bekymringen for sivilbefolkningen har økt i takt med at regjeringssoldater har rykket inn i Tamiltigrenes siste skanse nord i landet. Den omfattende offensiven ble trappet opp betraktelig denne uken, og over 100.000 sivile har vært fanget i kuleregnet.

Majoriteten skal ha blitt evakuert, men fortsatt er det tusenvis av sivile som befinner seg i konfliktsonen.

Tamiltigrene hevder 1000 sivile ble drept av regjeringsstyrkene bare mandag, men disse tallene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Les også: Tvinger soldater til å svelge cyanid
Les også: - 100.000 sivile fanget i skuddlinjen
Les også: Bomber sivile mål

Politikere fra India har under press fra sin egen tamilbefolkning tatt initiativ til å be den srilankiske presidenten Mahinda Rajapaksa om å avslutte kamphandlingene umiddelbart.

Det er ennå uklart hva som ble drøftet under møtet.

- Drepingen må stanse
- Vi er svært ulykkelige over at drepingen fortsetter på Sri Lanka. Drepingen må stanse. Det må på plass en umiddelbar våpenhvile, sier talsmann for det indiske utenriksdepartementet, Vishu Prakash, i en uttalelse torsdag.

Konflikten trappet seg opp mandag da srilankiske regjeringsstyrker skulle gjøre et siste fremstøt ved å ta seg inn i Tamiltigrenes siste skanse nord i landet. Ifølge ubekreftede meldinger er det kun 300-400 geriljasoldater som fortsatt kjemper.

Tamiltigrene kjemper for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten har vart i nesten 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken