FN advarer om banankrise

En mann bærer bananer inn på et matmarked i Islamabad i Pakistan. Sykdom truer nå store deler av verdens bananavlinger.

En mann bærer bananer inn på et matmarked i Islamabad i Pakistan. Sykdom truer nå store deler av verdens bananavlinger. Foto: Mian Khursheed (Reuters)

En soppsykdom truer med å ødelegge store deler av verdens bananavlinger, advarer FN. Det kan få økonomiske konsekvenser for mange fattige land.

Bananer er ifølge FN den fjerde viktigste matvaren for verdens utviklingsland, men landene står nå i fare for å tape store eksportinntekter.

En variant av Panama-sykdommen angriper nemlig bananavlinger i Asia, Afrika og Midtøsten. Det er Cavendish-bananen, den mest populære på det globale markedet, som rammes av soppsykdommen.

– Det er en alvorlig trussel mot produksjonen og eksporten av bananer, heter det fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO).

– Land må reagere nå hvis vi skal unngå det verste scenarioet, som er en massiv ødeleggelse av verdens bananavlinger, sier Fazil Dusunceli i FAO.

Storeksportører i Sør-Amerika, som Colombia og Ecuador, er foreløpig ikke rammet av soppsykdommen, som ikke er farlig for mennesker. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag