*Nettavisen* Nyheter.

FN angrepet i Kabul

Norske soldater bisto etter selvmordsangrep i Kabul.

24.05.13 19:21

Angrepet startet med at en selvmordsbomber sprengte seg i en bil utenfor bygninger som huser FN-organer og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet, og hevder at de angrep bygninger brukt av amerikanske CIA.

Flere angripere stormet bygningen, og det kom til en kraftig skuddveksling mellom opprørerne og afghanske politistyrker, melder NTB.

Etter å ha rapportert om urolighetene på Twitter i en halv time, tvitret den prisbelønte fotojournalisten Massoud Hossaini (se meldingen her) at norske soldater ankom området etter at skytingen startet.

Ikke rapporter om nordmenn i krigshandlingene
Soldatene tjenestegjør i området men Forsvaret opplyser til Nettavisen at det så langt ikke er noe som tyder på at de er involvert i kamphandlingene.

- Det er afghanske sikkerhetsstyrker som har ansvar for sikkerheten. Vi har ikke fått noen meldinger per nå om at vi er direkte involvert i dette, sier kommunikasjonssjef Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Nettavisen.

Spesialsoldater fra Forsvarers spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) har oppdraget med å trene og utdanne den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU) ut 2013, og har flere ganger tidligere ledet an i kamper mot angripere i Kabul.

«Vi kan bekrefte at en eksplosjon har inntruffet i Kabul. Vi samler nå informasjon og vil frigi flere opplysninger så snart som mulig», skriver ISAF-styrkenes hovedkommando på Twitter.

Norge har totalt 300 soldater igjen i Afghanistan. Forsvaret vil ikke oppgi hvor mange av dem som er med i CRU i Kabul.

Flere skadde
- Vi håndterer et velkoordinert angrep. Afghanske styrker skal ta seg av dem, sa Kabuls politisjef, general Ayub Salangi, ifølge BBC tidligere fredag.

En kvinnelig italiensk ansatt i IOM ble kritisk såret, og tre nepalske vakter ble lettere såret i angrepet, opplyser IOMs talsmann Chris Lom til nyhetsbyrået AFP.

- De ble skadd i to granatangrep. Det er uklart om vår bygning var målet for angrepet, sier Lom.

Torsdag i forrige uke ble 15 personer drept i en selvmordsaksjon som var det første større angrepet i Kabul siden mars. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag