Gå til sidens hovedinnhold

FN bekymret for muslimer i Myanmar

New York (NTB-Reuters): Hovedforsamlingen i FN har vedtatt en resolusjon som ber myndighetene i Myanmar granske rapporter om menneskerettighetsbrudd mot muslimer i landet.

Konflikten mellom en muslimsk minoritet og buddhister nordvest i Myanmar har satt landets reformvennlige regjering på prøve. FN uttrykker i mandagens resolusjon sterk bekymring for volden i delstaten Rakhine.

- FN oppfordrer myndighetene til å iverksette tiltak som forbedrer deres situasjon, og som beskytter alle deres menneskerettigheter, inkludert retten til en nasjonalitet, heter det.

Voldshandlingene blusset kraftig opp i oktober. Hele bydeler ble satt i brann, og tusenvis av mennesker ble igjen drevet på flukt. De fleste tilhørte det muslimske Rohingya-folket. Sikkerhetsstyrker har også blitt beskyldt for drap, voldtekter og arrestasjoner av rohingyaer.

Resolusjonen som ble vedtatt mandag, er identisk med den som ble vedtatt i en av hovedforsamlingens komiteer i november. Myanmars utsending til FN sa da at de aksepterte resolusjonen, men nektet å definere Rohingya-folket som en minoritet.

De mente også resolusjonen inneholdt mange feilaktige anklager. Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi har tidligere krevd en uavhengig gransking av forholdene i Rakhine. (©NTB)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger