FN bekymret mens kampene fortsetter i Ukraina

Ukrainske regjeringsstyrker kjører inn i byen Volnovakha øst i Ukraina søndag.

Ukrainske regjeringsstyrker kjører inn i byen Volnovakha øst i Ukraina søndag. Foto: Stringer

Myndighetene sier at 700 russiske soldater krysset grensen til Ukraina mandag.

19.01.15 23:04

Kampene om flyplassen i Donetsk fortsatte med full styrke mandag. 23 personer er drept og over 150 såret i løpet av 24 timer, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA mandag ettermiddag.

Blant de drepte er minst tre ukrainske soldater, i tillegg til at 66 er såret, ifølge det ukrainske forsvaret.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener våpenhvilen vil bryte helt sammen hvis kampene fortsetter. Han ba mandag om en umiddelbar stans i kamphandlingene og lovet samtidig at partene vil få hjelp fra FN til å trappe ned konflikten.

Lemper ikke

Tiden er ikke moden for å lempe på Russland-sanksjonene, lyder budskapet fra EU mens kampene fortsetter i Øst-Ukraina.

– Tiden er slett ikke inne for å lempe på noen sanksjoner nå, sier den danske utenriksministeren Martin Lidegaard til pressen i Brussel.

Mandag var EUs utenriksministre samlet for å blant anner diskutere kampen mot terror og situasjonen i Ukraina.

Også utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for opptrappingen.

– Det er bekymringsfullt at Russland gjennom sin politikk og sine handlinger har skapt en væpnet konflikt i nabolandet Ukraina. I tillegg skapes frykt for aggresjon også i andre naboland, sier han

Ingen virkning

Men FN-sjefen talte tilsynelatende for døve ører. Ifølge en talsmann for det ukrainske forsvaret fortsetter opprørere å skyte mot regjeringssoldatene som i månedsvis har klart å tviholde på flyplassen i den prorussiske regionen øst i landet.

– Dette er ikke bare et strategisk mål. Det er et springbrett som terroristene kan bruke til en ny offensiv. Vi vil ikke gi fra oss flyplassen, sa militærets talsmann Andrij Lysenko.

Myndighetene i Kiev sa også at 700 russiske soldater har krysset grensen for å hjelpe de prorussiske opprørerne.

– I morges krysset to grupper fra Den russiske føderasjons væpnede styrker grensen inn i opprørskontrollert område, sa Lysenko mandag.

Nye utspill

Samtidig skal regjeringen i Kiev ha kommet med et nytt fredsutspill overfor Russland.

– Vi er klare til å samarbeide med Russland for å sikre våpenhvilen og en fullstendig iverksettelse av bestemmelsene i Minsk-avtalen, skriver Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin på Twitter.

Russland svarte med å be Kiev fjerne tunge våpen fra området der det etter planen skal opprettes en buffersone. Russlands viseutenriksminister sa at det var en stor strategisk tabbe av Ukraina å satse på en militær løsning.

– Det kan føre til ugjenkallelige konsekvenser for Ukrainas status som selvstendig stat, sa Grigorij Karasin til Interfax.

Traff sykehus

Et sykehus i sentrum av den østukrainske byen Donetsk er truffet av artilleriild. Seks personer skal være såret, ifølge opprørerne i området. Flere vinduer skal ha blitt knust, bygningens fasade skal ha fått skader og en lege og fem pasienter skal ha blitt såret. Artillerigranatene traff også et universitet i nærheten.

Avtalen om våpenhvile og en buffersone ble inngått i september, men så langt har ingen av partene fjernet tunge våpen fra frontlinjen slik at buffersonen kunne bli en realitet.

Og skytingen fortsetter nesten daglig, selv om avtalen har bidratt til en viss tilbakeholdenhet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.