RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN ber alle land respektere asylretten

Genève (NTB-Reuters-AFP): Edward Snowdens situasjon understreker behovet for å beskytte varslere, mener FNs menneskerettssjef.

- Snowdens tilfelle har fremhevet behovet for å beskytte personer som avslører informasjon om saker som har følger for menneskerettighetene. Saken fremhever også behovet for å sikre at retten til privatliv respekteres, sier Navi Pillay i sin første kommentar til Edward Snowden-saken.

Samtidig kritiserte menneskerettssjefen indirekte de fleste lands raske avvisning av Snowdens asylsøknader. Snowden har bedt om politisk beskyttelse i over 20 land etter at han ble siktet for spionasje i hjemlandet da han lekket hemmelige opplysninger om USAs omfattende overvåkingsprogram.

- Uten å forhåndsdømme gyldigheten i Snowdens asylkrav, appellerer jeg til alle stater om å respektere den internasjonale retten til å søke asyl, sier hun.

Pillay mener overdreven overvåking kan utgjøre brudd på menneskerettighetene:

- Bekymringer rundt nasjonal sikkerhet og kriminell aktivitet rettferdiggjør muligens den usedvanlige og snevert tilrettelagte bruken av overvåkingsprogrammer. Men overvåking uten tilstrekkelige garantier om å beskytte retten til privatliv står faktisk i fare for å påvirke menneskerettigheter og grunnleggende friheter negativt, sa Navi Pillay i uttalelsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere