RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bobby Yip (Reuters)

FN ber om raskere nødhjelp

Sist oppdatert:
Nødhjelpen må distribueres raskere i de katastroferammede områdene på Filippinene, fastslår FNs nødhjelpskoordinator.

- Situasjonen er trist. De som har vært i stand til å reise, har gjort det. Mange andre forsøker fortsatt. Folk er ekstremt desperate for hjelp, sier FNs nødhjelpskoordinator på Filippinene, Valerie Amos.

-Nødhjelpen må ut raskt. De sier allerede at det har tatt for lang tid. Å sikre en raskere distribusjon er vår førsteprioritet, sier hun.

Seks dager etter uværet står antall døde på 2.350.

Blant de som har forlatt de de kriserammede områdene, er norske Erlend Johannesen som driver organisasjonen Streetlight for barnehjemsbarn i Tacloban. Han ble torsdag fløyet ut av Tacloban i et helikopter. Barnehjemsbarna han har hatt ansvar for, ble samme natt skysset ut av byen i en buss.

Johannesen landet i Cebu by torsdag.

- Det er et under at vi lever, sier Johannesen til Adresseavisa.

Myndighetene på Filippinene har fått kritikk for å ikke gi nok hjelp fort nok i områdene rammet av tyfonen Haiyan.

- Kriseinnsatsen er ikke kommet i gang for sent, men omfanget av katastrofen har vært overveldende, sier Filippinenes forsvarsminister Voltaire Gazmin. Hjelpen er nå på vei fra alle verdenshjørner. Gazmin lover at forsyninger i løpet av dagen torsdag vil nå fram til alle som er berørt av katastrofen. Bare på øya Leyte har 270.000 familier behov for telt etter tyfonens herjinger.

Nødhjelp er nå på vei fra en rekke land, og USA stiller med en større militær innsats - blant annet hangarskipet USS George Washington og to skip med flere hundre marinesoldater.

Det amerikanske forsvaret er i ferd med å klargjøre det militære sykehusskipet USNS Mercy som har 300 sengeplasser. Skipet er saktegående og vil ikke være på plass før i desember.

Også Kina, som har et svært spent forhold til Filippinene, hjelper nå med penger.

Stormakten ble kritisert etter at de bidro med 100.000 dollar til redningsarbeidet mandag. Det amerikanske nyhetsmagasinet Time, skrev en artikkel med overskriften: «Verdens nest største økonomi fornærmer med å slenge småpenger til stormrammede Filippinene.»

Kinas myndigheter har bestemt seg for å øke bidraget til 1,6 millioner dollar.

Også Norge bidrar med midler til innsatsen.

- Behovene på Filippinene er svært store og det er viktig å bidra raskt slik at livreddende tiltak kan iverksettes umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Norge øker den humanitære bistanden til Filippinene med 20 millioner kroner. Dermed er det norske bidraget til tyfonofrene steget til 65 millioner kroner, som skal gå til livreddende hjelp.

- Det står faktisk om liv. Det er mangel på alt fra rent drikkevann og mat til medisiner, sier utenriksministeren.

FN anslår at 11,3 millioner filippinere er berørt av tyfonen, som har forårsaket enorme ødeleggelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere