Gå til sidens hovedinnhold

FN: - Drepte 40.000 sivile

Den srilankiske regjeringen har bevisst utsatt sivile for bombing.

FN hevder i en ny rapport at den srilankiske regjeringen drepte om lag 40.000 sivile mennesker i siste fasen av borgerkrigen mot Tamiltigrene på Sri Lanka våren 2009, skriver The Times.

Rapporten retter også sterk kritikk mot Tamiltigrene som beskyldes for å ha brukt sivile som menneskeskjold.

Les rapporten her.

FN etterlyser nå en uavhengig gransking av krigsforbrytelser på Sri Lanka.

Den srilankiske regjeringen har imidlertid bedt FN om ikke å frigjøre rapporten, og sier at rapporten kan skade det pågående forsoningsarbeidet i landet.

Srilankiske regjeringssoldater blir også beskyldt for å ha likvidert krigsfanger med hodeskutt, samt voldtatt kvinner.

Den srilankiske regjeringen har også benektet påstandene om at de bevisst utsatte sivile for bombing under den siste fasen av den 25 år lange borgerkrigen.

- 330.000 brukt som menneskeskjold
Tamiltigrene skal ifølge rapporten ha brukt 330.000 sivile som menneskeskjold, og skutt dem som forsøkte å flykte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han ikke kan iverksette en internasjonal granskning av de påståtte krigsforbrytelsene uten at den srilankiske regjeringen godkjenner det, eller at ett av FNs medlemsland etterlyser en etterforskning.

- Beslutningen om å frigjøre rapporten ble tatt fordi den har offentlig interesse, sa generalsekretæren i en uttalelse, melder BBC.

Deler av rapporten har tidligere lekket ut til srilankiske medier. FN får også kritikk i rapporten for ikke å ha gjort nok for å legge press på den srilankiske regjeringen under den siste fasen av krigen.

- Kjente til påstandene
- Det er positivt at FN har offentliggjort denne rapporten, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Nettavisen. Han sier påstandene som kommer fram ikke er nye, men at det er verdt å merke seg at det nå er et FN-panel som har undersøkt dem.

Solheim sier det fra norsk side ikke er naturlig å kreve en uavhengig gransking, men at Norge holder tett kontakt med andre land om saken.

Les også: - FNs taushet kostet sivile menneskeliv

25 år lang konflikt
Tamiltigrene kjempet for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten varte nesten i 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Konflikten trappet seg opp i midten av april måned i 2009 da srilankiske regjeringsstyrker skulle gjøre et siste fremstøt ved å ta seg inn i tamiltigrenes siste skanse nord i landet. Dette førte til at titusener av sivile srilankere ble presset sammen på en smal kyststripe nord i landet. Området var en såkalt sikkerhetssone. Likevel ble området utsatt for omfattende artilleriangrep fra regjeringsstyrkene.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken