Gå til sidens hovedinnhold

FN: - Fanger tortureres fortsatt i Afghanistan

Kabul (NTB-Reuters-AFP): Afghansk politi og etterretning fortsetter å torturere fanger, melder FN. Nesten en tredel av alle fengslede som nylig er overført fra NATO til afghanernes kontroll, er blitt mishandlet, blir det hevdet.

Mange av de mishandlede fangene er under 18 år gamle. De blir utsatt for elektriske stør, hengt opp etter håndleddene i lengre perioder og truet med seksuelle overgrep, heter det i en rapport som ble lagt fram mandag.

- Kabul-regjeringens og den NATO-ledede ISAF-styrkens forsøk på å løse problemene knyttet til tortur, har ikke gitt større resultater. Dette gir grunn til uro i en tid der regjeringen overtar nesten hele ansvaret for folk som er fengslet i tilknytning til konflikten, het det videre.

EU sier seg svært bekymret over innholdet i den 139 sider lange rapporten. - Den afghanske regjeringen må sørge for at de som har gjort seg skyldige i slike overgrep, blir stilt til ansvar, heter det i en kunngjøring.

Afghanernes president Hamid Karzai har lagt press på sine allierte for at myndighetene i Kabul skal få full kontroll over fangene. En talsmann for presidenten medgir at det kan ha forekommet «visse tilfeller» av overgrep, og sier at saken skal etterforskes nærmere. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar