*Nettavisen* Nyheter.

FN forbereder humanitær korridor i Nord-Irak

HJELPEARBEID: FN besluttet fredag å starte arbeidet med en humanitær korridor i området, som vil hjelpe sivilbefolkningen ut av de krigsherjede områdene. Foto: Stringer/iraq (Reuters)

FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL i Nord-Irak.

08.08.14 18:58

- Nå som luftangrepene har startet, vil FN i Irak raskt forberede en humanitær korridor for å hjelpe de som tvinges på flukt av trusselen i området, sier FN-utsending i Irak, Nickolay Mladenov.

Les også: Amerikansk luftangrep mot ISIL i Irak

Det amerikanske luftangrepet rammet fredag artilleri som har blitt brukt av opprørerne mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Arbil.

Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

Britene vil ikke delta

Det britiske luftforsvaret vil bistå amerikanerne i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, men vil ikke delta i militære luftangrep, ifølge forsvarsminister Michael Fallon.

Statsminister David Cameron fordømmer ISIL-angrepene i regionen, som han omtaler som «barbariske».

– Jeg er ekstremt bekymret for den forferdelige situasjonen i Irak, og den desperate situasjonen flere hundre tusen irakere er i. Jeg fordømmer de barbariske angrepene som ISIL-terrorister gjennomfører i regionen, sier Cameron.

Gir nødhjelp

Det britiske kriseteamet COBRA møttes fredag morgen og besluttet at britene vil bistå det humanitære arbeidet i Nord-Irak, i tillegg til å slippe egne pakker med nødhjelp over området.

– Vi vil støtte USA i de humanitære operasjonene som startet torsdag. Vi tilbyr teknisk assistanse som overvåking. I tillegg vil vi tilby vår egen humanitære assistanse i løpet av de neste dagene, som støtter det amerikanske initiativet. Vi vil spesielt forsøke å hjelpe dem som er fanget på fjellet, sa Fallon, og viste til de 50.000 flyktningene som skal være fanget på Sinjar-fjellet nord i Irak etter å ha flyktet fra ekstremistene i Den islamske staten (ISIL).

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har gjennom en brutal frammarsj tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag