RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN forbereder humanitær korridor i Nord-Irak

HJELPEARBEID: FN besluttet fredag å starte arbeidet med en humanitær korridor i området, som vil hjelpe sivilbefolkningen ut av de krigsherjede områdene.
HJELPEARBEID: FN besluttet fredag å starte arbeidet med en humanitær korridor i området, som vil hjelpe sivilbefolkningen ut av de krigsherjede områdene. Foto: Stringer/iraq (Reuters)
Sist oppdatert:
FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL i Nord-Irak.

- Nå som luftangrepene har startet, vil FN i Irak raskt forberede en humanitær korridor for å hjelpe de som tvinges på flukt av trusselen i området, sier FN-utsending i Irak, Nickolay Mladenov.

Les også: Amerikansk luftangrep mot ISIL i Irak

Det amerikanske luftangrepet rammet fredag artilleri som har blitt brukt av opprørerne mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Arbil.

Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

Britene vil ikke delta

Det britiske luftforsvaret vil bistå amerikanerne i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, men vil ikke delta i militære luftangrep, ifølge forsvarsminister Michael Fallon.

Statsminister David Cameron fordømmer ISIL-angrepene i regionen, som han omtaler som «barbariske».

– Jeg er ekstremt bekymret for den forferdelige situasjonen i Irak, og den desperate situasjonen flere hundre tusen irakere er i. Jeg fordømmer de barbariske angrepene som ISIL-terrorister gjennomfører i regionen, sier Cameron.

Gir nødhjelp

Det britiske kriseteamet COBRA møttes fredag morgen og besluttet at britene vil bistå det humanitære arbeidet i Nord-Irak, i tillegg til å slippe egne pakker med nødhjelp over området.

– Vi vil støtte USA i de humanitære operasjonene som startet torsdag. Vi tilbyr teknisk assistanse som overvåking. I tillegg vil vi tilby vår egen humanitære assistanse i løpet av de neste dagene, som støtter det amerikanske initiativet. Vi vil spesielt forsøke å hjelpe dem som er fanget på fjellet, sa Fallon, og viste til de 50.000 flyktningene som skal være fanget på Sinjar-fjellet nord i Irak etter å ha flyktet fra ekstremistene i Den islamske staten (ISIL).

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har gjennom en brutal frammarsj tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere